Actualitate

EXCLUSIV: Care sunt suspiciunile vizate de DNA în proiectul Primăriei. Ce se poate face în privința plăților suspendate

Încep să apară primele primele informații clare legate de ceea ce conține plângerea ce a stat la baza anchete DNA – Serviciul Teritorial Ploiești, pe marginea proiectului european în cazul căruia plățile au fost suspendate.  După cum a transmis primarul Constantin Toma și a confirmat și DNA, ancheta a început în urma unei reclamații făcute. Ce se reclama în plângerea înaintată inițial procurorilor din Buzău? Până acum toți cei implicați au spus că nu știu.

Aparent, însă, pare că la mijloc ar fi vorba despre suspiciuni care se referă la unele plăți realizate în cadrul proiectului. A spus-o Lumința Mihailov, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Est, organism intermediar pentru Programul Operațional Regional, într-o declarație făcută în exclusivitate pentru Șansa News.

”În reclamație sunt doar niște cereri de rambursare, nu se face referire la întregul proiect ca să fie blocat întregul proiect. Suspiciunea se referă doar la niște plăți în cadrul unor contracte, nu știm exact la ce se referă reclamația”, a spus Luminița Mihailov.

Declarația sa a fost făcută în contextul în care directorul ADR S-E a vorbit despre faptul că situația de la Buzău reprezintă o premieră, pentru că nu au mai existat sistări ale plăților în cazul unor proiecte ce erau în vizorul anchetatorilor pentru suspiciuni de fraudă sau alte fapte de corupție. Luminița Mihailov a subliniat că există posibilitatea deblocării proiectului, astfel încât lucrările să continue, iar totul depinde de Ministerul Dezvoltării.

”Astfel de situații nu am mai avut. În situațiile când sunt suspiciuni de fraudă, în general, proiectul se suspendă și se continuă pe banii beneficiarului, în cazul beneficiarului privat, iar în cazul beneficiarului public, se continuă din bugetul statului. Probabil că aici va fi același lucru, adică va fi plătit din bugetul Ministerului până la soluționarea situației. Într-un fel sau altul, Buzăul ar putea finaliza, important este să nu fie presiune pe bugetul local pentru că nu are cum să susțină asemenea investiții. Din datele pe care le avem noi, bugetele locale nu au cum să susțină asemenea investiții. Și atunci, depinde de capacitatea financiară a Ministerului de a susține pe bugetul statului până la soluționarea situației de către organele judiciare, de către Procuratură în speță. Deci ei așteaptă răspunsul de la Minister. Eu știu că s-a trimis adresa de către primărie, acum ei urmează să primească răspunsul de la Minister. Deci se va continua proiectul fie pe bugetul statului, fie pe Fonduri Europene, asta decide Ministerul. Plățile către constructor vor fi plătite de către primărie, dar sursa va fi asigurată din bugetul Ministerului Dezvoltării, dacă Ministerul aprobă prin această adresă pentru că în reclamație sunt doar niște cereri de rambursare, nu se face referire la întregul proiect ca să fie blocat întregul proiect. Suspiciunea se referă doar la niște plăți în cadrul unor contracte, nu știm exact la ce se referă reclamația”, a declarat Luminița Mihailov pewntru Șansa News.

Pe de altă parte, primarul Constantin Toma spune că a făcut toate demersurile pentru deblocarea situației. Edilul Buzăului spune că nu există nici o faptă penală, dar până ce procurorii DNA vor lămuri acest aspect, o decizie e așteptată de la Ministerul Dezvoltării. În declarația sa, Toma întărește ceea ce a spus Mihailov despre obiectul reclamației.

„Vrem să aflăm mai multe informații despre ceea ce doresc cei de la Ministerul Dezvoltării despre acest proiect pentru că pe tema care este în discuție acum s-au făcut deja plățile, nu s-a făcut autorizarea lor decât după ce aceste documente de plată au fost verificate o dată de aparatul Primăriei Buzău, inclusiv de diriginte și supervizor, care sunt persoane independente în acest contract, de ADR Brăila și de Autoritatea de Management de la București, care a blocat acest proiect. Probabil or fi având vreo procedură în sensul acesta, în momentul în care au văzut intervenția DNA-ului, s-au speriat și au luat această decizie.

Lucrăm la o nouă adresă, încercăm oficial să aflăm dacă ne-au blocat plățile sau sunt blocate numai acele autorizări, numai acele solicitări de plată pe acele cereri de plată legate de strada Transilvaniei. Așa cum știți, săptămâna trecută m-am întâlnit cu conducerea companiei care are aceste lucrări la Buzău și ei au decis să continue pentru că și ei consideră că nu este nicio faptă ilegală în desfășurarea acestui contract. Buzăul este un șantier pe străzile importante, în Piața Dacia, mai sunt și alte proiecte care urmează să înceapă, ce facem? Rămânem așa, doi- trei-patru ani de zile până s-o lămuri aspectul penal sau nepenal al acestei plângeri?”, a declarat primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, pentru Șansa News.