Am participat, zilele trecute, la un antrenament al jandarmilor din cea mai dinamică structură a Inspectoratului de Jandarmi Județean Buzău: echipa de intervenție rapidă, cea în sarcina căreia cad cele mai grele misiuni. Și cele mai provocatoare. Un fel de ”mascați” ai Jandarmeriei. Pentru ei, întâlnirea a fost un exercițiu de transparență. Nu sunt obișnuiți să facă antrenamente cu public, iar să vorbească despre misiunile și pregătirea lor, cu atât mai puțin. Nu e ușor nici de partea privitorului să-i vezi cum își aplică lovituri, fără menajamente, cum își pun la pământ presupusul adversar, care, de fapt, e colegul de antrenament, din mișcări foarte sigure, cum forța și tactica se combină în milisecunde. Dar, asta face parte din farmecul și provocarea majoră a profesiei și este acea parte a meseriei care nu se încheie după cele 8 sau 12 ore de program. Pentru că, dacă vrei să fii în Detașamentul 1 Jandarmi Mobil Buzău, îți trebuie condiție fizică, simțuri ascuțite, forță și putere de concentrare. Altfel spus, antrenamentul nu încetează nicio secundă.
În obligațiile din fișa postului, pe lângă turele dintr-o săptămână, vin cele zece ore de antrenament. Noi am fost prezenți la una dintre ele și ne-a fost destul de greu să privim în anumite momente. Ce ne-am propus? Să le aflăm secretele care îi țin în forma cea mai bună.
Primul contact cu duritatea antrenamentului: lupte corp la corp. Un jandarm își exersează rolul său, colegul este presupusul adversar. Urmează schimbul de roluri. În tot acest timp, urmărim reacții calculate, mișcări exersate probabil de mii de ori ca să capete o asemenea precizie. Îți trebuie atenție la detalii ca să înțelegi cum, din câteva mișcări, adversarul este imobilizat la pământ.
Sergent major Ioana Larisa Ocu este, de opt luni, în trupele de intervenție ale Jandarmeriei Buzău. Ca femeie, într-un astfel de serviciu, nu poți să te aștepți să fii protejată. Nici în misiune, nici în sala de antrenament. La doar 21 de ani, știe foarte clar care îi sunt responsabilitățile și ce reguli trebuie să respecte.
”Tatăl” jandarmilor din trupele speciale este plutonierul adjutant șef Dorel Dumitru Preda, practicant al artelor marțiale de la vârsta de 9 ani, multiplu campion național, acum antrenor și instructor de arte marțiale și jiu jitsu. Are calmul și precizia sportivului de-o viață, șlefuite, mai târziu, în misiuni extrem de dificile din teatre de operații internaționale. Nu face rabat de la nimic pentru că dacă el ar coborî ștacheta, s-ar vedea, la momentul adevărului. Adică, atunci când jandarmii din trupele speciale au de dat testări periodice sau merg la competiții interne. Așa cum un elev ajunge să-și depășească profesorul, așa și-au propus și jandarmii să ajungă cel puțin la nivelul antrenorului lor.Mulți dintre jandarmii din trupele speciale sunt și campioni ai competițiilor interne ale MAI, organizate periodic. Să te întorci cu o medalie acasă, e întotdeauna motiv de mândrie, și pentru tine, ca jandarm, dar și pentru camarazii tăi.
VSchimbăm cadrul, ajungem în sala de forță. Pentru câți dintre noi e floare la ureche să ridici 100 de kilograme? Pentru jandarmii pe care îi privim la lucru, e un exercițiu uzual.VO misiune în teren nu reclamă doar forță, ci și agilitate. Și pentru asta, ieșim la antrenament în baza exterioară. Este o bază nou amenajată prin efortul propriu al jandarmilor buzoieni. Situată în Bariera Brăilei, are toate dotările așezate în ceea ce se cheamă un traseu bine calculat. Exercițiul e unul cu urcări și coborâri, mers pe stinghii de lemn instabile, ocolirea jaloanelor la limită, sărituri peste obstacole înalte. )Într-un echilibru instabil sau târâș, jandarmii parcurg câteva sute de metri, fiecare, într-un timp atent cronometrat. Ca membru într-o echipă de intervenție, dacă astfel de exerciții nu-ți ies, nu ai ce căuta în teren. Acolo, dai piept cu o realitate mult mai dură căreia trebuie să-i faci față.
„Pregătirea fizică este necesară, dar nu suficientă când pleci în misiune. În teren, e la fel de important să știi care sunt obligațiile tale, ca apărător al legii, dar și drepturile celui care încalcă legea:
Antrenamentele jandarmilor buzoieni nu se opresc la cele zece ore săptămânale petrecute în baza sportivă a IJJ. Mai toți își continuă pregătirea și în afara programului, la sălile de sport din oraș. Tot din pregătirea continuă fac parte și exercițiile tactice organizate periodic. Așa cum a fost cel din vară, desfășurat în zona montană a județului, unde cea mai grea probă a fost escaladarea versanților, la altitudini de câteva sute de metri. La prima vedere, nimic ieșit din comun. Sala de antrenament este înlocuită de o stâncă abruptă, iar poligonul de tragere este înlocuit de tiroliene.
Plecăm de la antrenamentul jandarmilor, după demonstrațiile de forță pe care le-am urmărit, cu o idee clară: siguranța într-o misiune, dar și autoritatea, se obțin și cu sudoare, dar și cu pregătire teoretică. Ambele, într-un exercițiu care nu ia pauză niciodată.
Adaugă comentarii