Actualitate

EXCLUSIV! EDIȚIE DE COLECȚIE LA FOCUS TV: Cum a ajuns Vasile Moraru al doilea primar al municipiului Buzău, după Revoluție

Buzăul postdecembrist a fost greu de manageriat, cu multe provocări, multe revolte, cu oameni care cereau case, gaze și care erau dispuși să-și dea foc chiar în biroul primarului. ”Încercai să ai un mod de a conduce tip fabrică”, își amintește cel care a a fost al doilea primar al municipiului Buzău după Revoluție.

Invitat în platoul Focus Tv, într-o ediție de colecție, Vasile Moraru, primar al municipiului Buzău în perioada 1990-1992, a vorbit, în exclusivitate, despre momentele în care a primit propunerea de a pleca de la întreprinderea de sârmă și a veni la Palatul Comunal.

 De profesie inginer, la vremea respectivă inginer șef la fabrica de sârmă dar și președinte al Comisiei Inginerilor și Tehnicienilor Buzău, Vasile Moraru a primit, în iunie, propunerea de a deveni primarul municipiului Buzău. Cel care l-a numit a fost prefectul Buzăului de la acel moment, doctorul Nedelcu. Vasile Moraru a fost primar un an și nouă luni, ocupând funcția după Petre Partal, edil al Buzăului în ianuarie 1990-iunie 1990.

”A fost foarte simplu. Era destul de delicat să desemnezi în momentele alea care să nu aibă legătura cu activitatea de partid. Dar ca și în ziua de azi, eu eram președintele Comisiei Inginerilor și Tehnicienilor pe județul Buzău și afiliat sindicatelor, deci eu în calitatea de inginer șef de la fabrica de sârmă și reprezentant pe partea inginerilor nu dădeam voie chiar atât de mult de comentarii (politice)…Domnul prefect de la vremea respectivă, domnul doctor Nedelcu, mi-a cerut să fiu primarul municipiului Buzău. Mi s-au cerut șase luni. Să fac acest efort să plec din fabrică pentru șase luni pentru că trebuia pregătit referendumul pentru Constituție. Și asta însemna ca în august eu să vin, în decembrie să se țină referendumul, apoi urmau primele alegerile democratice. Dar aceste șase luni s-au transformat într-un an și nouă luni. Mereu mă chema domnul Nedelcu să mă convingă să rămân și atunci a trebuit să fac față”, a povestit Vasile Moraru.

Moraru povestește că perioada nu a fost deloc ușoară. Că a avut parte chiar și de episoade mai puțin plăcute, când oameni nemulțumiți au încercat să-și dea foc chiar în biroul primarului.

”Lucrurile erau atât de neclare încât faptul că veneam de la întreprinderea de sârmă îmi dădea o anumită autoritate în discuțiile cu oamenii, și aveam foarte multă înțelege din partea directorilor de firme din zona industrială în a calma niște spirite. Erau cerințe legate de blocuri, de alimentare cu gaze. Erau tot felul de probleme care răbufneau….cu dat foc în fața Primăriei, cu dat foc cu acetonă în biroul meu. Și încercai să ai un mod de a conduce tip fabrică. Adică să iei problema, să o dai unui colectiv, să o analizeze”, a spus primarul Buzăului din perioada 1990-1992.

Vasile Moraru recunoaște că nu știa foarte multe despre ce înseamnă activitatea la Primărie, iar pentru a vedea și cât de bine sunt pregătiți angajații din aparatul administrativ le-a dat ”extemporal”.

”I-am chemat pe toți în sala de consiliu și le-am spus că dăm examen. I-am rugat să vină cu toate cărțile și le-am dat întrebări din legislație. Le-am spus că nu trebuie să greșească. La toți le-am dat zece și le-am spus că înseamnă că știți dacă toți aveți zece. Să nu veniți să spuneți că nu știți să rezolvați problemele. Era o tactică pe care o foloseam și în fabrică de multe ori”, a mărturisit, în exclusivitate la Focus TV, Vasile Moraru, al doilea primar al municipiului Buzău, după Revoluție.

În cei 30 de ani care s-au scurs de la Revoluție, Buzăul a avut cinci primari: Petre Partal în perioada 1990 (9 ianuarie-iunie), Vasile Moraru,  1990 (iunie) – 1992, Șetafn Frățilă 19921996 , Constantin Boșcodeală 19962016 și Constantin Toma, edil al municipiului din 2016.