Actualitate SĂNĂTATE

EXCLUSIV. Imagine horror! Pacient în pampers, cu sonda de urină atârnând, scăpat pe străzile orașului Buzău

O imagine la care cu greu poți privi, cea a unui bărbat cu vizibile probleme de sănătate, îmbrăcat doar cu o bluză, purtând un pampers și trăgându-și după el o sondă urinară, a fost surprinsă, miercuri, la prânz, pe străzile orașului Buzău. Apariția bărbatului a fost semnalată în parcul din fața Colegiului B.P. Hașdeu, de o buzoiancă. Până să ajungă acolo, pacientul a parcurs mai bine de o jumătate de kilometru, trecând și prin vecinătatea sediului Poliției Municipale, dar nimeni nu s-a sesizat să anunțe autorităților prezența bizară de pe străzile aflate la doi pași de Centru.

Femeia care a reacționat și-a dat repede seama că ceva este în neregulă. Imaginea bărbatului oferea câteva indicii evidente: avea o bluză de pijama și papuci, purta pampers și avea, la vedere, punga urinară a unei sonde. Buzoianca a intrat în discuții cu bărbatul și, astfel, i s-a confirmat bănuiala că acesta a fugit dintr-o unitate spitalicească. Sub rezerva anonimatului, ea a explicat, pentru șansanews.ro, că a făcut ceea ce i s-a părut firesc: a anunțat autoritățile.

”Practic, eu l-am găsit în parc. Poliția a venit, un pic mai târziu, dar a venit. Am sunat eu la 112, a venit un pompier care era în zonă și m-a ajutat să-l liniștesc. Pacientul întruna repeta ca vrea sa cumpere țigări. Era într-un hal fără de hal…Era foarte, foarte slab. Era cu pampersul după el, avea și branula si punga de urină. Am fost în stare de șoc. Avea doar o bluziță pe el…”

După apelul la 112, Serviciul de Ambulanță Județean a trimis un echipaj medical să-l preia pe bărbat. Conducerea Spitalului Județean Buzău a dispus o anchetă administrativă și a informat, despre incident, atât Direcția de Sănătate Publică Buzău, cât și Ministerul Sănătății.

În cadrul anchetei interne demarate, s-a stabilit că bărbatul a plecat din Secția de Boli Infecțioase a SJU Buzău, secție exterioară aflată pe aceeași stradă cu sediul Poliției Municipale. Absența pacientului nu a fost sesizată din primul moment. Fiind ora mesei, personalul de îngrijire era ocupat cu distribuirea alimentelor. Din momentul dispariției și până când pacientul a ajuns înapoi în salon, adus fiind de salvare, s-au scurs aproximativ 50 de minute.

”Unul dintre pacienţii secţiei Boli Infecţioase, profitând de faptul că personalul secției desfăşura activități medicale (tratament și alte manevre medicale) și se făcea distribuția mesei, a părăsit salonul, pe calea secundară de evacuare în caz de incendiu a secţiei , a ieșit prin spatele clădirii, a forțat gardul de plasă al vecinilor și poarta stradală a acestora. Acesta s-a deplasat către zona Liceului B.P.Hașdeu. La scurt timp după părăsirea salonului când personalul auxiliar a intrat pentru distribuția mesei a observat aruncați, lângă pat, pantalonii și lipsa pacientului. A fost alertat tot personalul care a început să caute pacientul, în curte și în secțiile alăturate. Serviciul de pază a raportat ca pe cele două căi de acces care sunt sub supravegherea lor nu a ieșit niciun pacient. Acesta a fost adus in secție de echipajul de poliție, starea acestuia nefind afectată de incident. ”

În ancheta demarată intern sunt vizate șase angajate ale Secției Boli Infecțioase, atât asistente , cât și infirmiere.

Reprezentanții IPJ Buzău au precizat pentru șansanews.ro că în gestionarea cazului a fost implicat un echipaj de ordine publică și că nu s-au dat sancțiuni.

Autorul știrilor

Ioana Carpen

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Gardul de beton al spitalului are peste 2 m inaltime. Probabil pacientul l-a escaladat folosind in loc de franghie, banala sonda urinara care ii atarna nefolositor….. Paznicii vigilenti sigur il vedeau daca iesea pe poarta si puneau cainii pe el. Vai de noi. Auschwitz