Agricultura acum POLITICĂ Social

EXCLUSIV! Noul director al Băncii de Gene nu înțelege de ce a fost pus pe această funcție

Adrian Chesnoiu banca de gene buzau

Mișcare surprinzătoare a ministrului Agriculturii, Adrian Oros: l-a demis de la vârful Băncii Naționale de Gene pe cercetătorul care a făcut cele mai multe eforturi pentru înființarea acestui proiect, care este unul de natură vitală pentru păstrarea semințelor plantelor tradițional românești. Cercetătorul Costel Vânătoru a fost înlocuit cu un jurist, cu un om care nu are nici în clin, nici în mânecă cu domeniul Cercetării. Este vorba despre directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Adrian Chesnoiu, un om care recunoaște că a fost adus la Buzău cu forța, fără a avea vreo legătură cu Cercetarea ori Genetica, el fiind specializat pe atragerea de fonduri europene.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Focus Fm și portalul de știri șansanews.ro, Chesnoiu a dezvăluit că a primit cu surprindere ordinul prin care a fost delegat la Buzău pe postul cercetătorului Costel Vânătoru.

”Din păcate, mandatul meu este în conformitate cu ordinul domnului ministru Nechita Adrian Oroș, care mi-a delegat o sarcină ce excede fișei mele de post: să coordonez așa-zisa scriere a unei strategii, care nu mă vizează nici personal, nici profesional. Eu am venit astăzi la Buzău să pun în aplicare acest ordin, conducerea Băncii este demisă, deci, domnul director, care a îndeplinit până ieri funcția de director – domnul profesor Costel Vânătoru – a fost demis, prin ordin de ministru, iar, din perspectiva aceasta, activitatea instituției este blocată în mod efectiv, pentru că nu are nimeni acolo calitatea de ordonator de credite, Ministerul nu și-a delegat membru în consiliul de administrație, consiliul de administrație nu poate funcționa fără conducere executivă a acestei bănci de gene, care este bogăția unei nații, în toată lumea civilizată și eu nu am venit decât să constat că acești oameni minunați, buni români, au făcut ceva minunat pentru patria lor și, din păcate, s-a luat o decizie pentru care nu pot să vă dau eu explicații, oportunitatea acestei decizii să v-o exprime cel care a dispus în consecință – adică ministrul agriculturii”, a declarat în exclusivitate pentru șansanews.ro, directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu.
Totodată, Chesnoiu spune că în acest moment activitatea Băncii de Gene de la Buzău este blocat: ”Este o instituție a statului român pusă în situație de nefuncționalitate. Și nu numai această instituție, ci și instituția din care am fost eu delegat să fac aceste așa-zise sarcini, pe care cineva trebuie să și le asume. Înțeleg că și le-au asumat, că au semnat două ordine: unul să-l demită pe domnul profesor Vânătoru și, al doilea, această invenție a delegării unor atribuții către mine, care n-am nicio competență pe genetică și nu m-aș putea compara vreodată – nici măcar în gândul meu – cu un reputat cercetător al țării: domnul Vânătoru! ~.
Pe de altă parte, Adrian Chesnoiu spune că este de-a dreptul de neînțeles numirea sa în condițiile în care Banca de Gene nu se ocupă cu atragerea fondurilor europene, domeniu în care el este specialist: ” Sunt director general al AFIR, ocupat postul prin concurs, nu cumpărat la tarabă, cum vor ei să vândă posturile în administrația publică centrală!  Sunt din 15 februarie, până la zi, adică, inclusiv până astăzi: adică eu sunt în continuare directorul general al AFIR. Așa scrie legea: instituția delegării poți să o faci, doar dacă mi-ar fi modificat locul unde să muncesc efectiv, dar aceleași atribuții din fișa postului! Ori, ce să fac eu la Buzău, la Banca de Gene, în condițiile în care ei nu administrează fonduri europene? ”.
În plus, noul coordonator al Băncii de Gene spune că este o dezamăgire personală aducerea sa la Buzău, dar mai presus de asta este o dezamăgire pe care un om ca cercetătorul Vânătoru nu trebuia să o trăiască:
” E o dezamăgire personală extraordinară, pentru că eu am fost în sala Consiliului Județean Buzău, când domnul Vânătoru a prezentat Comisiei pentru Agricultură acest proiect și, atunci, președintele comisiei, Costel Stănescu, împreună cu deputații de Buzău, cu domnul Păle și cu toți factorii de conducere – primarul Buzăului – și-au asumat că acesta este un proiect de țară, care trebuie pus în practică! Iar oameni ca domnul Vânătoru, alte țări îi plătesc în aur, greutatea lor în aur!!! Asta este România în care trăim astăzi, iar dacă sunt instituții publice, care merg bine, trebuie să le distrugem! De ce? Pentru că această guvernare are posturi de scos la vânzare, nu la concurs! ”
Noul coordonator al Băncii de Gene de la Buzău spune că este delegat pe acest post până la 31 decembrie.