Actualitate

EXCLUSIV: O poveste cu Oameni! Daniel Năstase, primarul din Vernești, trăiește încă o dată, după un transplant reușit (FOTO&VIDEO)

S-a născut pentru a doua oară. Vorbim despre  primarul comunei Vernești, care a primit șansa de a o lua de la capăt, după un diagnostic  înfiorător care duce cu gândul la moarte. Anul acesta, Daniel Năstase a fost diagnosticat cu ciroză hepatică, o boală perfidă, care macină organismul și de care puțini au șansa să se declare vindecați. Ce a urmat diagnosticului, lupta pentru viață a primarului din Vernești și a familiei sale, căutările disperate pentru un donator compatibil, pentru că doar transplantul era speranța spre vindecare, toate  aceste frământări ale unui om până mai ieri puternic și pus pe treabă și care s-a trezit peste noapte în pragul morții,  le puteți citi în materialul de mai jos. Primarul comunei Vernești a acceptat să discute cu reporterii șansanews.ro, în exclusivitate, despre toate cele pe care le-a trăit în ultimele luni:

Pentru primarul Daniel Năstase, anul 2021 a fost unul al încercărilor, un an de cumpănă, dar și un an al  renașterii. În primăvară, primarul din Vernești a fost diagnosticat cu ciroză hepatică. Vestea, venită la scurt timp după nașterea primei nepoțele, a picat ca un trăsnet asupra întregii familii.

” În iarnă, am avut un incendiu la o magazie unde aveam cereale și furaje. Am inhalat fum atunci, acela a fost momentul în care am început să mă simt rău, am început să-mi fac analize și așa mi-au găsit ciroză hepatică. Am fost internat la București, la Fundeni, am mers pe un tratament aici, după care am mai încercat alte spitale din București. Nu-mi mergea deloc bine, nu era în regulă nimic cu mine, analizele foarte proaste, un dezastru, așa că am decis să plec în Turcia. Am plecat pe 3 august, am mers la Acibadem, unde mi s-au făcut analize, am primit același diagnostic. Am trimis apoi toate analizele și la o altă clinică, la Medicana, le-au citit profesorii și apoi mi-au făcut invitație ei să vedem ce facem, pentru că era aceeași concluzie, că am ciroză hepatică. Tot acolo au descoperit că, din aprilie până în septembrie, două medicamente pe care le primisem în România îmi atacaseră ficatul și mai rău”, ne-a dezvăluit primarul Daniel Năstase.

Primarul povestește că a plecat în Turcia pe 1 septembrie, chiar de ziua lui de naștere. Cu un diagnostic greu de  dus cu mintea limpede și fără frici care să te îngenuncheze și mai mult, Daniel Năstase spune că a pornit pe acest drum cu inima deschisă și fără a-i fi teamă de moarte. Pentru că singura soluție care să-l scape de boala grea era transplantul de ficat, primarul din Vernești a plecat din România și cu un prieten cu care era compatibil și care dorea să-l ajute:

” Am plecat din start, din țară, cu un donator. Am început rapid demersurile. Între timp, donatorul s-a răzgândit. Nu-l condamn. Nu e ușor să faci așa ceva. Am reînceput căutările pentru un donator, am luat totul de la capăt. Am avut vreo câteva persoane, care au vrut să mă ajute, însă nu eram compatibili. Până la urmă, finul meu Vasile Costea, Sică, așa cum îi spunem noi, a fost cel care m-a ajutat să trăiesc. Eram compatibili și a făcut acest gest extraordinar pentru mine, mi-a dat viață. O să-i fiu recunoscător câte zile oi avea”.

Daniel Nastase alaturi de finul sau donator

Avându-l aproape pe finul său care a ales să-și taie din propriul ficat pentru a-l salva, cu dorința de a –și revedea nepoțica, Daniel Năstase a intrat în operație pe 6 octombrie, la ora 9.30 dimineața. 17 ore a durat transplantul.

” În Turcia, a venit preotul, a ținut o slujbă la mine în rezervă, apoi a  mai venit o dată, înainte de operație, m-a spovedit, m-a împărtășit. Și finului meu, la fel. Am mers în sala de operație cu Dumnezeu  în gând. Nu mi-a fost frică. (…) După operație am mai stat în spital aproape 3 săptămâni, după care am decis să închiriez un apartament în fața spitalului pentru că era nevoie să fiu încă aproape de medicii care m-au salvat. Urmam un tratament mai slab și aveam nevoie de monitorizare și ca medicii să vadă cum decurg analizele, dacă și-a intrat în funcțiune ficatul. Toate au fost bune, așa că pe 17 noiembrie mi-au dat drumul acasă. ”

Acum, Daniel Năstase poate spune că s-a născut pentru a doua oară. Le e recunoscător medicilor care l-au salvat și celor care s-au rugat ca el să scape din ghearele morții. Știe că nu au fost puțini cei cărora le-a păsat de el. Acum, se simte din ce în ce mai bine, a început să ia din nou în greutate, pentru că în spital, dar și impus, înainte de operație, a slăbit zeci de  kilograme. E, din nou, alături de familie, de nepoțica pe care o iubește atât de mult.

„Acum mă simt mult mai bine. M-am născut a doua oară, practic. Nu țin regim alimentar, mi-au zis doar să nu mănânc prea multe prăjeli, grăsimi, fără alcool și țigări. Trebuie să nu mă supăr pentru că supărarea afectează cel mai mult ficatul. Stresul. Să mă odihnesc. La mine au fost toate adunate. Bucata de ficat pe care au extras-o au trimis-o la un institut de acolo și în curând voi afla exact motivul bolii. Trebuia să mă duc la controlul de 2 luni după operație, acum, în decembrie. Eu  fac săptămânal analize, le trimit acolo și pentru că sunt bine și dat fiind situația cu pandemia, mi-au zis să revin la control în ianuarie. Acum, analizele mele sunt foarte bune, sunt normale”.

Deși e conștient că nu va mai fi niciodată ca înainte de transplant și este recunoscător șansei de a fi scăpat de o boală extrem de gravă,  Daniel Năstase recunoaște că a revenit la Primărie mai devreme decât  ar fi trebuit.

„La Primărie am revenit de-a doua zi cum am revenit în țară, cu toate că era contraindicat. Dar, nu aveam ce face. Viceprimărița a intrat în prenatal și nu era altă soluție. Acum, sunt bucuros că am terminat asfaltările și ce mai aveam de rezolvat pentru comună.”

După o cumpănă atât de mare ca cea trăită înainte de a fi împlinit 51 de ani, Daniel Năstase spune că vede viața altfel. Nici nu ar avea cum să fie altfel după un diagnostic atât de crunt și un transplant de care a trecut cu bine.

„E o schimbare radicală. Nu ne dăm seama cât de importantă e sănătatea decât atunci când trecem printr-o boală.  Parcă zici că mâncăm cu două linguri, nu cu una. Cât ești în forță nu ai grijă de nimic în viață, doar să alergi. Iar când te lovește ceva îți dai seama că ești un nimeni.”

Primarul Daniel Năstase spune că familia sa nu își dorește să mai candideze pentru un nou mandat. Soția și cele două fiice dar și nepoțica, ce împlinește un an pe 18 decembrie, vor să-l știe ferit de griji, după cumpăna pe care cu toții au trăit-o, într-un fel sau altul.  Decizia finală nu a luat-o încă.