Actualitate

EXCLUSIV! PRIMA PLASMĂ RECOLTATĂ LA BUZĂU, NEVALIDATĂ. Ce s-a întâmplat? Câți bolnavi vindecați de COVID-19 au acceptat să doneze plasmă

Plasma recoltată în mai la Centrul de Transfuzii Sanguine nu a fost validată, iar până acum, deși județul are propriul aparat de plasmafereză, Buzăul nu a reușit să mai recolteze plasmă de la niciun alt pacient vindecat de COVID-19.

Prima recoltare de plasmă a avut loc pe 15 mai, iar primul donator era unul dintre cei doi buzoieni (doi veri) diagnosticați de două ori cu virusul SARS-COV-2. După mai bine de 50 de zile de spitalizare și izolare, cei doi au fost declarați vindecați. Adrian Ivan , tânărul de 30 de ani, a decis să doneze plasmă, el fiind și primul donator de plasmă hiperimună din Buzău. Din păcate, produsul nu a fost validat la București.

”Plasma nu a avut nivelul de anticorpi necesar pentru ca produsul să fie folosit în tratarea altor pacienți COVID-19 aflați în stare gravă. O păstrăm în frigider timp de un an de zile”, a spus Adriana Crăciun, director Centrul de Transfuzii Buzău.

Adriana Crăciun, director Centrul de Transfuzii Sanguine Buzău

Deși a trecut mai bine de o lună de atunci, timp în care numărul bolnavilor COVID-19 a crescut, Centrul de Transfuzii nu a mai făcut nicio recoltare.

”Din păcate, mulți pacienți COVID-19 au multiple afecțiuni și nu pot dona”, a spus Adriana Crăciun.

Adriana Crăciun, director Centrul de Transfuzii Sanguine Buzău

Speranța stă acum în cei trei medici de la Spitalul Județean pentru care se așteaptă rezultatele testelor privind nivelul de anticorpi, însă sunt așteptați și alți donatori mai ales din rândul cadrelor medicale deja vindecate și care pot dona. Plasma recoltată de la o singură persoană poate salva trei vieți.