Actualitate Șansa de Nehoiu Șansa de Pogoanele

SUBIECTE BACALAUREAT ROMÂNĂ 2020. Cum a decurs examenul, la Buzău. Vezi AICI ce au avut de rezolvat elevii(FOTO&VIDEO)

UPDATE: Subiectele la BAC română au fost aceleași la profilul real și la profilul uman. Singura diferență a fost la subiectul al III-lea, unde a picat comedia, însă cerința a fost diferită.

Absolvenții de la profilul uman au avut ca subiect „particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o comedie studiată”, în timp ce absolvenții profilului real au avut „particularitățile unei comedii studiate”

La primul subiect elevii de la real au avut, la punctul A, un fragment din „Amintiri despre G. Călinescu”, iar la punctul B să redacteze un text argumentativ dacă mass-media contribuie la crearea imaginii unei persoane publice. La subiectul al II-lea la examenul de Bacalaureat la Limba Română elevii de la real au avut un text din Ion Agârbiceanu, Arhanghelii. La al treilea subiect, elevii de la profilul real au avut de prezentat „particularitățile unei comedii studiate”.

Cei mai mulți elevi au declarat la ieșirea din sălile de examen, că subiectele au fost ușoare:


ȘTIRE INIȚIALĂ: Start bacalaureatului. Un altfel de examen susținut anul acesta cu măști pe față, bănci la distanță și materie de clasa a XII-a învățată doar pe jumătate. Și mai presus de toate, cu încă o probă de care elevii au fost nevoiți să treacă: cea a termometrului. Nimeni nu a intrat în sălile de examen dacă a avut o temperatură mai mare de 37.3 grade.

Luni, 22 iunie, are loc, așadar, proba scrisă la Limba și literatura română. Ca și la Evaluarea Națională, examenul maturității se  desfășoară în anumite condiții din cauza pandemiei de coronavirus. Absolvenții de liceu au fost supuși triajul epidemiologic înainte de intrarea în sala de examen, stau la distanță unii de alții și trebuie să poarte măști de protecție.

Pe de altă parte, regulile impuse de pandemie, în special numărul limitat de elevi dintr-o clasă, a schimbat cu totul modul de repartizare a candidaților și a impus un număr record de cadre didactice ce urmează să fie implicate în examen.

Concret, în acest an, a fost nevoie de trei ori mai multe cadre didactice la supraveghere și în comisii decât până acum.

”Un bacalaureat special, dacă ne referim la modul de organizare. Antrenează un număr foarte mare de cadre didactice implicate. Peste 1100 cadre didactice sunt implicate în această perioadă a examenului: membrii comisiilor de examen, de evaluare și asistenți. Am acoperit toate central de examen, avem constituite 19 centre de examen și un centru care va funcționa pe lângă un liceu arondat și 3 centre de evaluare”, a declarat Nela Wamsiedel, inspector școlar general adjunct IȘJ Buzău.

Și numărul candidaților este mai mare anul acesta decât în anul trecut, fiind înscriși foarte mulți tineri și din seriile anterioare. Aproape 3 mii de tineri susțin de azi examenul maturității.

În Buzău sunt 19 centre de examen. 12 în municipiu Buzău, patru în municipiul Râmnicu Sărat, și câte un centru în Pogoanele, Nehoiu, Pătârlagele.

Contactată de reporterii șansanews.ro, Nela Wamsiedel, inspectorul general adjunct căruia îi revine sarcina de a organiza bacalaureatul la Buzău a declarat că nu a fost întiințată până acum de nici un incident produs la vreun centru de examen din Buzău, comunicarea oficială și completă urmând a se face pe site-ul IȘJ, la ora 14.00.

Ministerul Educației a publicat pe EDU.RO modele de subiecte pentru toate probele de la Bacalaureat 2020, pentru ca elevii să își facă o idee cum vor arăta subiectele din examenul propriu-zis:

Model de subiect la profilul uman:


Model de subiect la profilul real: