Actualitate

EXCLUSIV: Un tânăr de la țară, șef de promoție la Colegiul ”Eminescu”: ”Privesc spre alte meleaguri, dar nu voi uita niciodată locul de origine”

Emoții, astăzi, pentru absolvenții Colegiului Național ”Mihai Eminescu” Buzău. În urmă cu puțin timp a avut loc ceremonia de absolvire. După patru ani plini și frumoși, cei pe care îi așteaptă bacalaureatul și-au luat ”la revedere” de la colegi și profesori, cu lacrimi în ochi, dar și cu speranță în ziua de mâine.

Șef de promoție este, anul acesta, Mihai Caloian, un tânăr simplu, de la țară, dar extrem de ambițios. De loc din satul Pietrosu, comuna Costești, Mihai este absolvent al profilului filologie, bilingv franceză.

El a primit cu emoție vestea că performanța și eforturile sale au fost răsplătite cu titlul de șef de promoție.

„A fost un moment emoționant, chiar m-am bucurat foarte mult că eforturile mele depuse pe parcursul acestor patru ani la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Buzău au fost răsplătite și consider că, pentru a ajunge la un asemenea nivel, trebuie să te implici din tot sufletul în tot ceea ce faci. Eforturi depuse înseamnă ore multe de muncă, multă încredere în tine, în profesori, în cei dragi și dorința, pasiunea de a descoperi lucruri noi, de a dobândi multe cunoștințe în plus”, ne-a mărturisit Mihai Caloian.

Munca și determinarea l-au adus acolo unde este acum și spune că încă de când a intrat la liceu și-a dorit să aibă cele mai bune rezultate.

”Cred că educația părinților, cei șapte ani de acasă, seriozitatea și ambiția lor, munca intensă, prin care m-au ajutat să ajung la acest nivel, m-au făcut și pe mine să devin cel mai bun, să încerc să mă autodepășesc în fiecare moment și să reușesc prin muncă, perseverență, seriozitate, să ajung la acest obiectiv. Mi-am propus, încă de la începutul perioadei liceului, să am această medie frumoasă de 10, la sfârșitul clasei a XII-a și, prin multă atenție, perseverență, seriozitate am reușit să îndeplinesc cu brio acest obiectiv și mă bucur enorm. În clasele V-VIII, am avut doi ani în care nu am reușit să am 10 pe linie, am avut doi ani cu 9.97, dar mi-am propus la liceu, m-am ambiționat și mai tare, am crezut în șansa mea și iată că visul mi s-a îndeplinit și astăzi mă bucur de rezultat”.

De ce profil bilingv și, mai ales, de ce franceză?

”Franceza este o pasiune pe care am descoperit-o în clasa a IV-a. De opt ani de când am descoperit această pasiune, pot spune că a vorbi în limba franceză, a asculta muzică în limba franceză, a viziona filme în limba franceză mi se pare un vis. Când vorbesc în limba franceză mă simt în largul meu, sunt mult mai încrezător și privesc cu mult mai mult optimism în viitor, în crearea unui viitor strălucitor. Să înveți o limbă străină este dificil la început, dar cu timpul vei dobândi multe cunoștințe, multe cuvinte, expresii, un vocabular cât mai dezvoltat, cuvinte adecvate încât, pe parcurs dacă investești multă seriozitate și ambiție, vei reuși să ajungi pe culmile succesului. Nu cred că există o rețetă specială pentru a învăța o limbă străină, este un algoritm simplu, multă atenție la orele de curs, multă pasiune în ceea ce înseamnă lectura unor autori francezi, vizionarea unor emisiuni cu o anumită tematică, spre exemplu o tematică legată de mediu înconjurător, de cultură și civilizație”, spune Mihai despre pasiunea sa.

Și-ar fi dorit să descopere Franța, dar nu a avut, cel puțin până acum, această șansă.

”Nu am fost în Franța, nu am avut ocazia. Am avut o șansă într-un proiect Erasmus, dar pandemia, din păcate, a oprit această experiență. Este una dintre cele mai mari dorințe și cred că, în primul moment în care se va ivi această oportunitate îi voi da curs și voi încerca să mă bucur de o astfel de experiență, să descopăr lucruri noi, să observ modul de a gândi al francezilor, obiceiurile lor, tradițiile și să pătrund în spiritul lor francez”.

După bacalaureat va urma admiterea la facultate, iar Mihai își dorește o carieră didactică, în mediul universitar. Nu se vede rămânând în țară, dar spune că, indiferent unde îl va duce viața, nu va uita niciodată de unde a plecat.

”Visul meu și chiar țelul în viață este să urmez Facultatea de Limbi și Literaturi Străine și să devin profesor universitar și să împletesc această pasiune a mea de profesor cu cea de traducător. Sincer, privesc pe viitor spre alte meleaguri, poate și de ce nu, o aventură frumoasă în Franța, o experiență de neuitat, dar niciodată nu voi uita locul de origine și sper ca într-o bună zi să revin aici cu unele proiecte minunate și activități extrașcolare prin care să atrag elevii să-și descopere această pasiune”.

Mihai Caloian vrea să facă facultatea la București și spune că își dorește să obțină o bursă în Franța, măcar pentru un semestru.