Actualitate Agricultura acum Social

(EXCLUSIV) S-A TERMINAT EVALUAREA PAGUBELOR PROVOCATE DE SECETA APRIGĂ. Producții minime istorice la rapiță și grâu

Evaluarea culturilor afectate de secetă s-a încheiat, iar rezultatele verificărilor arată cu adevărat dezastrul din teren. Aproape toată suprafața cultivată cu culturile de toamnă este compromisă, ceea ce înseamnă că fermierii abia dacă vor avea ce culege de pe câmp. Iată ce spune directorul Direcției Agricole Buzău, Cosmin Florea:

”Am terminat evaluarea. Au fost verificate 77.000 de hectare și s-a stabilit un procent de calamitate pe 69.000 de hectare, suprafețele care au fost afectate de secetă sunt în procent de 60 până la 100%”.

Cultura de orz a fost distrusă în totalitate, în timp ce producțiile la rapiță și grâu vor atinge în acest an un minim istoric. a mai spus Florea.

”Din cele 7500 de hectare cultivate în toamnă cu rapiță, 2.500 de hectare au fost deja întoarse, iar restul suprafeței este grav afectată de secetă. Vă pot spune că anul acesta vom înregistra un minim istoric la producția de rapiță. Vorbim de o producție medie de o mie de kilograme la hectar. Un record negativ față de alți ani când se recoltau până la 3.000 de kilograme la hectar”.

La fel de proastă va fi producția și la grâu.

”Din  cele 56.000 de hectare de grâu semănate în toamnă vor fi recoltabile maxim 10.000 de hectare. De pe această suprafață, producția va fi de 1500-2.000 de kilograme la hectar, față de 5000 cât se recoltau în anii anteriori”.

Mii de fermieri aflați în pragul falimentului așteaptă ajutoarele de stat. Promisiunile venite de la Guvern arată că până pe 1 iulie ar trebui să fie făcute și plătițe către toți agricultorii ale căror culturi au fost distruse de secetă.

Potrivit estimărilor meteorologilor, 2020 a fost cel mai secetos an din ultimii 30 de ani.