SĂNĂTATE Social

Explicațiile creșterii alarmante a cazurilor de cancer

Cresterea cazurilor de cancer

Prezent în emisiunea Telemedika, prof. dr. Deliu-Victor Matei, dr. în științe medicale, urolog senior, Directorul Diviziei de Urologie al Institutului European de Oncologie din Milano, specializat în chirurgie urologică, a explicat, în exclusivitate pentru Medika TV, de ce numărul bolnavilor de cancer crește de la an la an.

”Creșterea numărului cazurilor de cancer este și rezultatul unor examinări mai extinse in populatie, mai ales a programelor de screening care descoperă boli în stadiu mai incipient și permit pacienților să se vindece. Trecerea de la o țară mai dezvoltată la o țară mai puțin dezvoltată schimbă profilul mortalității. Dacă înainte, prima cauza a mortalității erau accidentele rutiere, acum principala cauză de mortalitate este patologia oncologică. De asemenea, a crescut și speranța de viață, iar cancerele apar la vârste înaintate,” a precizat prof. Deliu-Victor Matei, medic primar urolog la Institutul European de Oncologie din Milano, pentru Medika TV.

Profesorul Universitar a atras atenția și asupra factorilor care favorizează dezvoltarea tumorilor, unul dintre acestea fiind zahărul, combustibilul preferat al celulelor canceroase.

”Capacitatea celulelor tumorale de a folosi glucide este bine cunoscută. Toate celulele care au un metabolism mai rapid folosesc glucidele pentru a se dezvolta și a crește. Această capacitate a celulelor de a înmagazina glucoza este folosită și din punct de vedere diagnostic în cazul examinărilor PET/CT sau a scintigrafiei. Mai dificil este în cazul organelor care folosesc mai multă glucoză cum este creierul și ficatul,” a completat medicul.

Puteți afla mai multe informații dar și viziona integral emisiunea pe acest subiect accesând www.medikatv.ro