Actualitate

Fapta bună… rău aduce. Apelul specialiștilor către buzoienii care găsesc pui de căprioară, aparent rătăciți

Un pui de căprioară, născut cu doar câteva zile în urmă, a fost găsit de un buzoian pe aleile din Parcul Crâng. Văzându-l singur și vrând să îl ajute, buzoianul a luat puiul de căprioară, a mers cu el la fostul sediu al URBIS și a anunțat Poliția Locală. Animăluțul a fost preluat de polițiști și înmânat reprezentanților AJVPS pentru îngrijiri.

Acesta nu este, însă, un caz singular. În fiecare primăvară, pui de căprioară găsiți prin Crâng ajung în grija specialiștilor. Autoritățile trag un semnal de alarmă, însă, și le transmit buzoienilor că, vrând să ajute, în unele cazuri pot face mai mult rău. Concret, atunci când întâlnesc pui de căprioară, în niciun caz să nu îi ia din mediul lor.

” Astăzi în jurul orei 09.20 la dispeceratul Politiei Locale Buzău a sunat dl. P.D. care a anunțat ca a găsit în Crâng un pui de căprioară și a venit cu el la fostul sediu URBIS. La fata locului a fost direcționata o patrula de politie locala care a preluat puiul de căprioară și a luat legătura cu AJVPS Buzău predând ulterior puiul către reprezentanții acestei instituții. Mulțumim dl. P.D. pentru faptul ca a intervenit pentru salvarea acestui pui de căprioară dar recomandam ca pe viitor, cetățenii care se vor confrunta cu o astfel de situație, să apeleze autoritățile fără a muta locul puiuților”, transmite Poliția Locală Buzău.

Puii nu sunt abandonați de părinți, ci lăsați temporar într-un loc până când părinții găsesc ceva hrană prin jur.

„Din păcate, avem probleme de genul acesta în fiecare an, oamenii îi culeg de pe unde îi găsesc, fac o mare greșeală pentru că puiul acela este lăsat temporar de mama lui care e în căutare de hrană. Nu ar trebui să mai explic lucrurile astea, dar se întâmplă în fiecare primăvară. Atâta timp cât îl găsesc acolo unde îl găsesc, trebuie lăsat efectiv în locul respectiv pentru că, repet, este doar temporar lăsat de mama lui care este undeva în preajmă. Cea mai mare problemă este faptul că îl culeg de acolo, îi schimbă mirosul și căprioara îl respinge ulterior, dacă ar fi, să zicem, repus în locul respectiv. E sortit pieirii, cu alte cuvinte”, explică Dragoș Ștefănescu, directorul AJVPS Buzău.

Sursa foto Facebook Fundația Visul Luanei

Puiul găsit în Parcul Crâng va fi îngrijit de specialiștii AJVPS până va deveni independent și va putea fi eliberat în natură.