Actualitate

Prima ipoteză în cazul peștilor morți pe râul Bălăneasa: poluare cu insecticid

La două zile după sesizarea care arăta că mai mulți pești morți plutesc pe râul Bălăneasa, pe raza comunei Cozieni, apare și o ipoteză privind cauza posibilă. O intoxicație cu o substanță care a fost folosită la combaterea dăunătorilor la pomi este varianta pe care o iau în calcul inspectorii sanitar –veterinari din Buzău. DSVSA Buzău a trimis probe de cadavre de pești către un laborator central al autorității de resort și așteaptă rezultatele analizelor.

”Se suspicioneză tratarea pomilor, folosirea unor insecticide organo-fosforice în tratamentul livezilor din zonă.” a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Buzău, medicul veterinar Iulian Moca.

Un alt răspuns, la fel de important, este așteptat de la Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița.

”În urma verificărilor efectuate în zona sesizată, respectiv pe pârâul Bălăneasa în zona satului Tulburea, au fost identificați pești morți de diferite dimensiuni, însă apa nu prezenta modificări ale culorii și mirosului. Extinzând aria de verificare în amonte, s-a constatat că pe raza satului Bălănești în zona podului Becești au fost, de asemenea, identificați pești morți, în acest punct simțindu-se și un miros ușor înțepător. Verificările au continuat în amonte, în zona podului Cocărceni (Anini), fără a fi depistați pești morți. Reprezentanții Laboratorului de Calitatea Apelor Buzău – Ialomița au prelevat probe de apa din zona satului Tulburea și din zona satului Bălănești, podul Bercești.” se arată într-un răspuns comunicat de ABA Buzău-Ialomița redacției noastre.

Rezultatele sunt așteptate în maximum cinci zile. Speciliștii de la Ape mai spun că, în zonă, au fost precipitații în urmă cu patru zile, ceea ce a crescut debitul apei, antrenând și o cantitate de mâl. Ploile ar putea să fi favorizat și poluarea cu insecticid, dar un răspuns mai clar va veni în câteva zile.