Actualitate

Fără mască de protecție pe stradă, din 15 mai. Se elimină și restricțiile privind circulația pe timpul nopții

Măsuri de relaxare în întreaga țară, începând din data de 15 mai. Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi, 13 mai, că din acest weekend românii vor putea merge pe stradă fără a purta masca de protecție. Aceasta va rămâne însă obligatorie în piețe, târguri, mijloace de transport și alte locuri aglomerate. Tot de la jumătatea lunii mai, magazinele nu vor mai fi obligate să închidă la ora 21:00 ci vor reveni la programul normal, iar restricțiile privind circulația pe timp de noapte vor fi ridicate.

”Din 15 mai, se elimină portul măştii în exterior, cu câteva excepţii – pieţele, târgurile sau staţiile de transport public. În mijloacele de transport va rămâne obligatorie, la fel şi în spaţiile închise. A doua măsură este eliminarea restricţiilor de circulaţie noaptea şi se elimină orice restricţii asupra programului agenţilor economici. Magazinele vor reveni la programul normal”, a anunțat seful statului.

Autoritățile de la București au luat decizii și cu privire la modul în care se vor desfășura evenimentele private.

Din 1 iunie, nunțile, botezurile sau mesele festive vor putea avea loc în interiorul sălilor de evenimente cu maximum 50 de persoane, iar în exterior cu cel mult 70. Iar dacă cel care organizează evenimentul garantează că toate persoanele sunt vaccinate, se renunță la restricționarea numărului de participanți.

Noi măsuri de relaxare, în afara celor care vor intra în vigoare din 15 mai, vor fi luate în funcție de evoluția pandemiei dar și de gradul de vaccinare, a mai spus președintele Klaus Iohannis. Dacă situația o va permite, următoarele măsuri de relaxare ar urma să intre în vigoare la 1 iulie și 1 august.

Autoritățile speră ca până la 1 iunie să fie vaccinați anti COVID 5 milioane de români, până la 1 iulie, 6 milioane, iar până la începutul lunii august să fie imunizate 7 milioane de persoane.