Actualitate

Vaccinarea la sate prinde viteză! Câți ani are cel mai în vârstă buzoian căruia i s-a administrat serul anti-COVID

Vaccinarea în satele buzoiene a pornit greu dar acum prinde viteză. Localnicii din mediul rural au primit cu scepticism vaccinul anti COVID-19, însă, pe măsură ce s-au convins că serul împotriva infecției cu SARS-CoV-2 nu dezvoltă reacții adverse grave au cerut să fie vaccinați. La Buzău, se vaccinează atât cu ajutorul echipelor mobile cât și prin cele șase centre de vaccinare amenajate în mediul rural.

Până acum în județul Buzău au fost vaccinate 500 de persoane din mediul rural. Vorbim atât de oameni care au mers în cele șase centre de vaccinare fixe amenajate în comunele Berca, Vintilă Vodă, Vadu Pașii,Pârscov, Smeeni și Vernești cât și de bătrâni la care au ajuns echipele mobile.

Carmen Scântei, medic epidemiolog șef DSP

Deși numărul celor care au cerut administrarea serului anti-Covid nu este unul foarte mare, reprezentanții DSP dar și medicii de familie din rural spun că tot mai mulți bătrâni solicită vaccinarea, fiind acum convinși că acest lucru îi poate ajuta în lupta cu noul coronavirus. De altfel până acum nu au fost înregistrate efecte adverse grave, iar cel mai în vârstă buzoian vaccinat are 90 de ani.

Dragoș Gavrilă, medic mediul rural

De altfel, campania de vaccinare a luat amploare în ultimele zile astfel că județul a ajuns să fie aproape de o rată de acoperire vaccinală de 30%. Concret, vorbim de peste 103.000 de persoane deja imunizate de la debutul campaniei de vaccinare. Autoritățile de sănătate publică au anunțat că vor continua accelerarea ritmului de imunizare în rândul populației astfel că din acest weekend atât în municipiul Râmnicu Sărat cât și în Buzău vor funcționa, doar în zilele de sâmbătă și duminică, două centre de vaccinare în cele două parcuri aflate în apropierea piețelor centrale din cele două municipii. Vaccinarea se va face fără programare, iar serul administrat este cel de la Pfizer.