Blocajele din sistemul asigurărilor de sănătate, care de ani întregi le dau mari bătăi de cap deopotrivă medicilor, farmaciștilor și pacienților, ar trebui să ia sfârșit. Cel puțin aceasta este intenția Casei Naționale pentru Asigurări de Sănătate, care va depune spre finanțare un proiect cu bani europeni pentru modernizarea sistemului informatic.
Informația a fost făcută publică de liberalul Andrei Baciu, președintele Casei Naționale pentru Asigurări de Sănătate. Potrivit acestuia, platforma informatică este nu doar veche, ci și subdimensionată, de aici și blocajele care apar în sistemul cardului de sănătate.
”Cauzele principale sunt legate de supradimensionarea sistemului. Când a fost gândit, în urmă cu 10-12 ani, el era gândit pentru mult mai puțini utilizatori decât sunt acum. În momentul de față sunt 42.000 de furnizori de servicii medicale, dar sistemul a fost gândit pentru jumătate. Nu doar atât, dar și partea hardware era tot cea care exista acum 10 ani. Există 100 de milioane de euro alocate pentru acest proiect. În zilele următoare trebuie să facem primul pas concret, adică să semnăm cererea de finanțare. Cei 100 de milioane de euro sunt pentru a moderniza partea esențială a acestui soft mare, care cuprinde de fapt toată rețeaua de sănătate”, a declarat Andrei Baciu într-o emisiune la Europa FM.
Pentru ca sistemul să nu mai aibă sincope nu e însă nevoie numai de un upgrade al rețelei, ci și de specialiști. Iar angajarea IT-iștilor s-a dovedit o problemă reală în ultima vreme, în ciuda salariilor oferite. Asta din cauza condițiilor impuse, care însă vor fi schimbate.
”Am avut scoase la concurs de curând 5 posturi. Știți cu cât era plătit un post de IT-ist? 4200 de euro, net. S-au înscris oameni, dar la cum erau condițiile de eligibilitate formulate de IT-iști de la STS și Politehnică, nu s-a încadrat nimeni. O să republicăm în perioada imediat următoare, ideea este că vrem să aducem resursă care să mențină lucrurile acestea funcționale și să privim cinstit lucrurile: e nevoie de oameni capabili, care să fie plătiți la nivelul pieței”, a mai spus Andrei Baciu.
Sistemul cardului de sănătate nu mai beneficiază de suport informatic și mentenanță de aproximativ 8 ani.
Adaugă comentarii