Actualitate

(VIDEO) Școala în care elevii au trecut de la toaleta în curte la clase cu încălzirea în pardoseală și laboratoare moderne

Cu fonduri europene și multă muncă o școală rurală a fost transformată într-una dintre  cele mai moderne din Buzău. Pe scurt, o clădire construită în urmă cu patru decenii și care, la momentul dării în folosință a avut toaleta în curte, este acum o școală primitoare, cu încălzire în pardoseală, panouri fotovoltaice, laboratoare dotate cu aparatură de ultimă generație, sală de sport dar și teren amenajat pentru activitățile sportive desfășurate în aer liber.

Școala în care acum elevii vin cu drag se află în comuna Săpoca . Aici învață 108 copii din localitate însă, tot la această școală mai ajung, pentru diferite activități, și elevii de la Școala Gimnazială Mătești. Transformarea unității de învățământ s-a făcut în timp. Mai întâi s-a renunțat la toaleta în curte, după care s-a impus consolidarea clădirii construite în 1982. Pentru că totul costa mai mult decât bugetul Primăriei ar fi permis, primarul Iulian Manea a apelat la fondurile europene. Primul proiect, accesat prin Programul de Dezvoltare Locală, a fost câștigat în 2019. Atunci au fost investiți aproape 3 milioane de lei (2,3 milioane de lei prin PNDL și restul din fonduri proprii). Cu acești bani s-a reabilitat complet clădirea școlii și s-a dotat școala cu aparatură de ultimă generație astfel încât elevii de la Săpoca și Mătești să poată face orele de informatică și chimie în laboratoare cu echipamente moderne.

Deși școala arăta foarte bine, atât pe exterior cât și pe interior, iar elevii erau mulțumiți de condițiile de studiu, cheltuielile foarte mari cu încălzirea reprezenta, în continuare, o problemă. Așa a venit ideea celui de al doilea proiect care a pus școala de la Săpoca pe harta PNRR, fiind prima unitate de învățământ din România reabilitată cu fonduri europene accesate prin acest program.

Proiectul a fost scris în urmă cu un an și a urmărit eficientizarea energetică a școlii.

Toate lucrările de amenajare a unui sistem de încălzire prin pardoseală s-au derulat pe perioada vacanței de vară, inclusiv în weekend. O muncă titanică dar, spune primarul Iulian Manea, o muncă de echipă și norocul unor oameni care au înțeles nevoia finalizării la timp a unor lucrări.

În prezent, mai sunt de montat panourile fotovoltaice , adică încă o lună de muncă, iar rezultatul se va vedea cel mai bine în această iarnă. Fiecare clasă își va putea regla temperatura în funcție de confortul dorit, iar asta în timp ce factura la energie va fi mai mica. Primarul Iulian Manea se așteaptă la o reducere consistentă mai ales că anul trecut, de exemplu, a cheltuit, în medie, 10.000 de lei pe lună pentru încălzirea școlii în condițiile în care exista o centrală pe peleți.

Noile condiții le oferă satisfacție și școlarilor, și profesorilor.

Planurile Primăriei Săpoca de a avea cele mai modern școli nu se opresc aici. Următoare pe listă este Școala Gimnazială de la Mătești pentru care a fost depus un proiect de transformare în școală verde cu ajutorul finanțărilor oferite prin Ministerul Educației. Valoarea proiectului este de 2.436.850 lei. De asemenea, la Săpoca urmează să ajungă un microbuz electric, iar, în așteptarea acestuia, primăria a amenajat doua stații de încărcare.