Actualitate Agricultura acum

FASOLE RARĂ, ORIGINARĂ DIN CHINA,CULTIVATĂ LA BUZĂU. Este atât de bună încât un legumicultor vrea să transforme totul într-o afacere

Fasolea tradițională românească are ”un rival” ce pare greu de învins. Vine din China, are boaba mai măruntă, și gustul dulce. În plus, se digeră mai ușor și are un conținut ridicat de minerale și vitamine. Este vorba despre fasolea Mung, un soi mai puțin cunoscut până acum dar care pare să fie apreciată de românii care au degustat-o.

Unul dintre cei care s-a lăsat convins de gustul și proprietățile deosebite ale legume din China este și Vasile Panaete. Buzoianul care se ocupă cu producerea fructelor și legumelor bio a cultivat, în premieră, anul acesta și un lot de fasole Mung.

”Este o fasole chinezească, foarte rară în România. Este un soi de fasole apropiat de soia, cu o boabă măruntă. Modalitatea de creștere și întreținerea sunt tot ca la soia”, spune Vasile Panaete.

Buzoianul preocupat de agricultura ecologică spune că toate semințele din grădina sa sunt aduse de la stațiunile de cercetare din țară, iar pe cele de fasole Mung le-a adus de la Stațiunea de Cercetare de la Bacău. De acolo a învățat și cum să o cultive, iar după primul an, în care a experimentat, este decis să treacă la suprafețe mai mari și să transforme totul într-o afacere.

”Anul acesta am cultivat doar un lot experimental însă sunt convins să cultiv o suprafață mai mare. Este foarte productivă. Eu pe 500 de metri am semănat circa o jumătate de kilogram de fasole și cred că voi recolta peste 20 de kilograme de fasole. Singura  condiție este să fie irigată. Este o legumă foarte dulce. Se folosește în industria cofetăriilor, pentru creme și pentru glazuri dar poate fi gătită și în preparatele tradiționale”, a explicat Vasile Panaete.

Fasolea Mung provine din China și are capacitatea de a elimina toxinele din organism și îmbunătățește funcționarea ficatului. Aduce un aport semnificativ de vitamina C si K, conține mangan, potasiu, magneziu, cupru și zinc. De asemenea, conține proteine ușor de digerat. În plus, fasolea Mung are capacitatea de a scădea nivelul de colesterol rău din sânge. De asemenea, cantitatea mare de antioxidanți pe care acest de fasole o conține previne apariția bolilor de inimă.

Mugurii de fasole Mung sunt utilizați în special în China și Vietnam. Se potrivesc și în preparatele calde și în cele reci. Fasolea Mung este folosită în dietele vegetariene deoarece are un conținut bogat în proteine. În Orientul Extrem, aceasta este transformată în tăiței, care după fierbere devin transparenți.