Fermierii ale căror culturi au fost calamitate de secetă ar putea primi despăgubiri de 200 până la 250 de euro la hectar. Este declarația făcută de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la postul public de televiziune, în contextul în care tot mai mulți fermieri cer să fie ajutați de stat pentru a nu ajunge la faliment. Agricultorii din Buzău au cerut deja ca județul să fie declarat calamitat din cauza secetei, în condițiile în care culturile de toamnă sunt compromise și la fel se întîmplă și în cazul culturilor înființate în primăvara acestui an. Pentru că și în alte județe situația e la fel de gravă, Ministerul ia în calcul acordarea de despăgubiri.
”Cred că un cuantum la suprafața totală calamitată pe medie ar fi undeva între 200 și 250 euro pe hectar, ca să fim realiști să putem ajuta fermierii români. Este un efort financiar dar trebuie să ne protejăm fermierii. Trebuie să protejăm în primul rând capitalul românesc. Trebuie să protejăm fermierii pentru că foarte mulți fermieri sunt în zonele în care nu sunt sisteme de irigații și al treilea an consecutiv de secetă duce ca orice societate să meargă pe pierderi și bineînțeles, urmează pasul următor de insolvență și faliment. Eu nu-mi doresc ca ministru al agriculturii, cât este mandatul meu, să văd firme care intră în insolvență”, a declarat ministrul Florin Barbu.
Suma e departe de a acoperi cheltuielile, dar fermierii spun că ar fi oricum binevenită, chiar și la acest nivel.
”Nu cred până nu văd că s-a aprobat, s-au mai promis 1000 de lei și s-au acordat 300”, a declarat, pentru Șansa News, Georgian Calotă, fermier din județul Buzău.
Acesta spune că nu acoperă nici măcar jumătate din cheltuieli, dar, chiar și așa, banii ar fi bineveniți în condițiile în care tot mai mulți fermieri sunt amenințați de faliment din cauza secetei.
Fermierul buzoian, care face agricultură de 20 de ani, spune că 2024 este cel mai prost an din 1989 încoace.
Adaugă comentarii