Actualitate Social

PRIMELE GRĂDINIȚE PARTICULARE S-AU DESCHIS! Cum păstrează copiii distanța socială

Micuții de creșă și grădiniță s-au întors în colectivitate. Unitățile de învățământ particulare sunt primele care și-au reluat activitatea după trei luni în care au fost închise, așa că astăzi zeci de copii s-au întors la programul de opt ore alături de colegi.

Una dintre unitățile care de astăzi și-a primit micuții a fost grădinița Gărgărița, punctul de lucru din Mărăcineni. Acolo pregătirile au început cu mult timp înaintea redeschiderii. Și asta pentru că, a fost nevoie de multe schimbări astfel încât să fie respectate cu strictețe toate măsurile de siguranță împotriva răspândirii coronavirusului.

Totul a început cu curățenia generală și o dezinfecție temeinică a tuturor spațiilor. Apoi s-a trecut la achiziția de aparatură performantă care să asigure dezinfectarea persoanelor care intră în unitate.

”Holul de la intrare, singurul în care părinții au acces, a fost dotat cu lampă bactericidă UVC pentru sterilizare și dezinfectare cu eficiență de 99.9% împotriva bacteriilor, a virusurilor sau a altor microorganisme precum și cu dispozitiv de sterilizare cu lampa uv-c, purificare aer sistem de filtrare ce distruge aproape toate bacteriile și virusurile din încăpere”, spune Oana Mocanu, reprezentant grădiniță.

Încăperile modificate, copii împărțiți pe grupe

Una dintre reguli impune distanțarea socială, iar pentru asta toate încăperile unității au fost reamenajate, astfel încât să permită reducerea numărului de copii în cameră, iar distanța dintre ei să fie maximizată.

”La grupa , vor fi în functie de suprafața sălilor 7-8 copii (la grupele de grădiniță), 9-10 copii la cresă și 13-14 copii la grupa mare, care a fost reorganizată în fosta sală de sport, ce va avea mai multe funcționalități, tocmai pentru a asigura o suprafață de 4,5 mp/copil (suprafața recomandată)”, a explicat Oana Mocanu.

Masa, servită în schimburi

În sala de mese s-a păstrat un numar redus de mese, cu distanță între ele , însă se va mânca în doua schimburi, cu pauză de curațenie și dezinfecție. Modificări sunt și în dormitoare. Aici paturile au fost inscripționate cu culori care le indică micuților care este locul correct pentru dormit.

”Pentru siguranța copiilor, nu au fost eliminate paturile din dormitoare (că să nu cadă), însă acestea au fost inscripționate cu simboluri, ușor de recunoscut de către cei mici (buline roșii pentru “interzis”, buline verzi pentru “permis”), astfel încât să nu fie folosite 2 paturi unul lângă celălalt. Luăm în considerare așezarea copiilor intercalată (de la același capăt unul cu capul, următorul cu picioarele) pentru a reduce potențialul de răspândire virală. Paturile vor fi strict individualizate și nu se vor mai face mutări, nici în cadrul aceluiași dormitor, nici între dormitoare”, a mai spus reprezentantul grădiniței particulare.

Fără jucării de acasă

O nouă regulă spune că micuții nu mai au voie cu jucării de acasă, iar la grădiniță și creșă vor obiecte individuale.

”Vor fi asigurate obiecte și rechizite individuale. Fiecare copil are un sertar individualizat cu rechizite de bază: culori, creion, caiete, acuarele, pensulă, lipici, astfel încât să evităm schimbul de material între copii. Au fost eliminate mare parte din jucăriile și materialele greu de dezinfectat sau cele care nu sunt esențiale procesului educativ; Majoritatea activităților vor fi realizate în aer liber, ori de câte ori vremea permite și asigurând accesul pe rând al copiilor în curte”, a spus Oana Mocanu.

De asemenea, o regulă de bază în unitate este spălatul pe mâini, iar aici, copilașii sunt învățați să facă acest lucru corect.

Copiii se vor spală pe mâini în prezența unui adult timp de 20 de sec , cât se derulează o melodie”, a adăugat reprezentantul grădiniței Gărgărița.

Reprezentanții grădiniței dau asigurări că micuții s-au adaptat imediat.

”Desigur că ei interacționează și nu putem să îi ținem într-un cerc desenat așa cum văzusem noi și ne panicasem. Nici recomandările nu sunt acestea, dar se pot face foarte multe, fără ca cei mici să simtă aceste reguli. Prin educație și noi reguli de conduită cu siguranță vom reuși să ne desfășurăm activitatea”, a concluzionat Oana Mocanu.

La grădiniță sunt înscriși în această vară 40 de copii, cu 20 mai puțini decât capacitatea unității. În această vacanța, managerul a decis să nu mai primească și alți copii decât cei care frecventau grădinița și în timpul anului școlar. Astăzi au venit 33 de copii cu vârste cuprinse între 2 și 6 ani. Cu toții au trecut prin triajul epidemiologic , inclusiv măsurarea temperaturii. De asemenea, în fiecare zi, părinții primesc , pe mail, cu  o zi înainte, un chestionar care cuprinde o serie de întrebări cu privire la starea de sănătate a micuților în ultimele 48 de ore. Este este obligatoriu.