Actualitate

Fetiță de 720 de grame, născută în Maternitatea Buzău. Mărturia medicului neonatolog care a îngrijit puiul de om

O fetiță care nu cântărea mai mult de 720 de grame a fost născută în Maternitatea Buzău, la doar 23 de săptămâni. Timp de 3 luni, fetița a stat internată în secţia Neonatologie din cadrul Maternităţii Buzău. A beneficiat de toate îngrijirile necesare și de tratament, astfel că micuța a luat în greutate iar acum este bine, alături de familia ei. A fost o luptă grea pentru medici, care însă au reușit să o salveze. Acum, fetița are un an și 2 luni și este un copil normal.

Cea care a îngrijit puiul de om a fost dr. Silvia Cemurtan, medic şef secţie Neonatologie, care povestește parcursul acestei fetiţe, care a supravieţuit miraculos:

„În luna martie a anului trecut, la Maternitatea Buzău s-a născut o fetiţă cu greutatea 720 de grame, născută spontan, provenită dintr-o sarcină neinvestigată. Având în vedere prematuritatea extremă, nou-născutul a necesitat reanimare neonatală la naştere, ulterior a fost ventilat mecaic-neopuff, i s-a efectuat masaj cardiac extern şi transferată urgent în secţia terapie intensivă Neonatală.

Din cauza prematurităţii extreme şi sindromului respirator accentuat, nou-născutul a fost plasat la punct de neutralitate termic, a fost intubat în secţia de terapie intensivă Neonatală. I-a fost administrat în plămâni pe sondă endo-traheală curosurf (această substanţă ajută la adaptarea respiratorie la viaţa extrauterină). Ulterior, nou-născutul a fost ventilat non invaziv timp de 27 de zile, apoi i s-a administrat oxigen pe canule nazale timp de 15 zile. De asemenea, i s-au administrat perfuzii de aport şi echilibrare hidroelectrolitică, bollusuri pentru corectarea tulburărilor electrolitice, antibioticoterapie.

În ceea ce priveşte alimentaţia, vorbim de alimentaţie enterală, aceasta a fost iniţiată din a şaptesprezecea zi de viaţă cu formulă de lapte adaptată vârstei, prin gavaj cu toleranţă digestivă, lent satisfăcătoare şi curba ponderală continuu ascendentă, din a douăzeci şi una zi de viaţă.

Având în vedere vârsta de gestaţie mică şi lipsa de locuri din centrele universitare, nu s-a putut efectua transferul neonatal şi a rămas la Maternitatea Buzău, pentru a fi tratată aici.

În Maternitate, bebeluşul a stat 3 luni, timp în care a fost atent îngrijit de către întreaga echipă a sectiei de Neonatologie – medici, asistente si infirmiere – care l-au înconjurat cu multă iubire și pricepere. La sfârşitul lunii iunie 2020, nou-născutul a fost externat cu greutatea de 2.740 de grame.

Începând cu a patra săptămână de viaţă de la naștere, au fost efectuate consulturile interdisciplinare pentru preîntâmpinarea complicaţiilor precoce din cauza prematurităţii extreme.

Un rol deosebit de important îl are prezenţa mamei. Chiar dacă fizic nu a stat tot timpul alături de nou-născut, mama fetiței a respectat întocmai recomandările specialiştilor. Am avut o colaborare foarte bună şi iată, astăzi, fetiţa a împlinit 1 an şi două luni si este clinic sănătoasă.”