Actualitate

Firma responsabilă de incendiul din Mihai Viteazu, îngropată în amenzi și obligații

La o zi după ce incendiul de la halele din Mihai Viteazu a fost declarat lichidat, comisarii de mediu au intrat în incinta distrusă de flăcări pentru primele constatări. Controlul a arătat că firma în a cărei hală a izbucnit incendiul desfășura, în locul respectiv, o activitate care ar fi trebui să fie autorizată, dar pentru care nu făcuse niciun demers în vederea îndeplinirii condițiilor legale. Este vorba despre o activitate de tratare și eliminare deșeuri. Mai exact, la momentul izbucnirii incendiului acolo era pusă în funcțiune o moară de măcinare care mărunțea rumegușul, deșeurile de lemn, hârtie și carton, folosite, ulterior, în procesul de producție desfășurat în fabrica aflată pe alt amplasament. Într-un comunicat de presă, Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Buzău, arată că:

”La momentul producerii incendiului, pe amplasament, funcționa moara de mărunțire –măcinare deșeuri lemnoase și deșeuri hârtie și carton, în interiorul unei hale erau depozitate deșeuri rumeguș, deșeuri de lemn erau în curtea imobilului, în hale și între hale, deșeuri depozitate în saci de rafie , big-bax-uri și vrac și deșeuri de plastic, în mare parte granulat, depozitat lângă hale, în saci de rafie. În două hale erau depozitate profil compozit wpc – produs finit.”

Tot tabloul zugrăvit de constatările comisarilor de mediu arată desfășurarea unei activități care a favorizat apariția incendiului, în lipsa unor măsuri corespunzătoare de prevenire. De altfel, pompierii au stabilit că focul a apărut ca urmare a funcționării morii de mărunțire. Activitatea nu era declarată și autorizată, după cum au constatat și reprezentanții Gărzii de Mediu.

”Societatea desfășura la punctul de lucru situat în str. Aurel Vlaicu, nr. 6, Buzău, două activități ce se autorizează din punct de vedere al protecției mediului, fără a deține autorizație de mediu, și anume: colectarea deșeurilor nepericuloase-cod CAEN 3811 (depozitare deșeuri rumeguș și deșeuri de plastic),  tratarea și eliminarea deșeurilor nepericuloase-cod CAEN 3821 (măcinare rumeguș, deșeuri de lemn, hârtie și carton în instalație tip moară).

A fost sau n-a fost poluare

Comisarii Gărzii de Mediu răspund și unei întrebări foarte importante privind modul în care incendiul a avut impact asupra mediului înconjurător, în special asupra calității aerului.

” La sfârșitul zilei de 20.06.2022 a fost prezent autolaboratorul APM Prahova, pentru recoltarea probelor de aer și efectuarea măsuratorilor. Cu ajutorul acestui laborator au fost efectuate măsuratori de scurtă durată (la 30 minute) în cel mai apropiat punct de locul incendiului. La ora la care laboratorul a efectuat măsurătorile, emisiile eliberate în urma incendiului erau reduse. Astfel, valorile înregistrare de către laborator au fost sub valorile limită admisibile prevazute in STAS 12574/1987 si de Legea 104/2011privind calitatea aerului inconjurator. ” se arată în comunicatul Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu.

Nereguli sancționate cu amendă uriașă și măsuri costisitoare

La finalula cțiunii de control, comsiarii de mediu au sancționat contravențional societatea responsabilă cu amendă în valoare de 85 000 lei pentru:

  • funcționarea fără a deține autorizația de mediu conform OUG 195/2005 privind protecția mediului cu modificările și completările ulterioare;
  • nu s-a supus tuturor procedurilor si cerințelor legale care conduc la prevenirea, eliminarea sau reducerea impactului asupra aerului înconjurător și a mediului ca întreg , conform Legii nr.104/2011 privind calitatea aerului înconjurător;
  • neprezentarea formularelor de incărcare/descărcare deșeuri nepericuloase, conform HG 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase şi nepericuloase pe teritoriul României.

În plus, s-au dispus o serie de măsuri :

1.            Se interzice desfășurarea activităților care necesită autorizație de mediu, la punctul de lucru situat in str. Aurel Vlaicu nr.6 Buzau;

2.            Se va salubriza terenul afectat de deșeurile existente, inclusiv resturile  de construcții rezultate din demolări, ca urmare a incendiului produs și se vor transporta deșeurile la societăți autorizate în vederea eliminării/valorificării acestora;

3.            Se va solicita la APM Buzau si obține autorizație de mediu pentru activitățile ce se vor desfășura la punctul de  de lucru situat in str. Aurel Vlaicu, nr.6, Buzau;

4.            Se vor transmite la GNM-CJ Buzau formularele de incărcare/descărcare deseuri nepericuloase, pentru deseurile de rumegus, tocatura lemn si deseu plastic;

5.            Se va transmite la GNM-CJ Buzau dovada salubrizarii terenului afectat, formularele de incarcare/descarcare deseuri nepericuloase , precum si cantitatea de deseuri rezultata in urma salubrizarii.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian