Social

FIRMELE DIN BUZĂU, LOVITE DE CRIZA CORONAVIRUSULUI, ÎȘI REVIN ÎN PAȘI DE MELC

Pandemia de coronavirus și-a pus amprenta, în mod negativ, asupra economiei Buzăului, și nici acum, la mai bine de trei luni de la debutul crizei, firmele nu și-au revenit complet. Specialiștii de pe piața forței de muncă estimează că vor mai trece 2-3 luni până când economia buzoiană va intra pe un făgaș normal.

La Buzău, pandemia a afectat circa 10 % din firme. Fie că au fost mici societăți din domeniul confecțiilor, fie firme mari din rândul restaurantelor și hotelurilor, ori alte societăți, majoritatea au înregistrat probleme cauzate de criza noului coronavirus. Unele firme și-au închis temporar ușile, altele au trimis în șomaj tehnic o parte dintre angajați.

“După circa 3 luni și jumătate de pandemie, economia județului Buzău a fost afectată în proporție de 10%, atât din punct de vedere al structurii societăților care și-au închis porțile parțial trimițând forța de muncă în șomaj tehnic. Tot în proporție de 10% pandemia a lovit în forța de muncă activă, adică din totalul populației ocupată la nivel de județ, circa 10% a avut contractele de muncă suspendate”, a declarat directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu, în emisiunea Sens Direct de la Focus Tv.

Abia din iunie, odată cu relaxarea măsurilor dispuse de autorități, firmele din Buzău au început să își reia activitatea. Dar nici acum în totalitate, efectele crizei fiind resimțite în continuare. Este nevoie urgent de măsuri de renasare economică astfel încât firmele să fie ajutate să revină la nivelul de dinaintea pandemiei, a declarat directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu.

“ Chiar dacă și-au reluat activitatea, asta nu înseamnă că ei stau pe roze. Sunt foarte fragile în această perioadă pentru că orice fel de inflexiune poate să îi îngenuncheze. Nu mai vorbim de HORECA. Ce ar trebui să urmeze? Măsuri concrete economice, finanțabile, de relansare economică. Dacă nu vor veni și foarte rapid deja vom avea o mare problemă.”

Specialiștii AJOFM Buzău estimează că abia în circa 2-3 luni, economia va reveni la nivelul de dinaintea debutului crizei coronavirusului.

La Buzău, în ultimele 3 luni, rata șomajului s-a situat în jurul valorii de 6,5 %, aproape 11 mii de persoane aflându-se în evidențele AJOFM.