Actualitate

FIUL GENERALULUI GRIGORE BAȘTAN, CONDUS MARȚI PE ULTIMUL DRUM

Marți va fi condus pe ultimul drum fiul generalului Grigore Baștan, părintele parașutismului militar românesc. Marius Baștan, fiul care a și înființat la Buzău fundația care poartă numele generalului Grigore Baștan, a încetat din viață, vineri, în urma unui atac cerebral.

Marius Baștan era fiul devenit celebru după ce tatăl, generalul care a reformat această armă, a făcut un salt de la 3000 de metri, purtându-și copilul în brațe. Saltul, aproape fără riscuri, a fost unui demonstrativ care să arate siguranța parașutei inventate de generalul Grigore Baștan în 1960. În același timp, a fost un gest de îmbărbătare pentru camarazi după ce unul dintre militari murise în urma unui incident. Ca un adevărat om de arme, generalul și-a pus fiul de cinci ani garanție pentru siguranța oferită de parașută pe care chiar el o inventase.

Generalul Grigore Baștan este părintele paraşutismului militar din România. În 1970, a stabilit un record naţional cu un salt de la 10 mii de metri cu o cădere liberă de 7.000 de metri. Un an mai târziu, a devenit primul general paraşutist din Armata română. Alți 8 ani, până la trecerea în rezervă, a condus destinele paraşutismului militar românesc.

Funeraliile fiului generalului Baștan vor avea loc, marți, la Cimitirul Ghencea din Capitală.