Actualitate

Incendiile de vegetație au lăsat dezastru în urmă. Constatările specialiștilor sunt alarmante

Incendiile de pădure de pe dealurile Istriței, de săptămânile trecute, au consecințe care se vor resimți ani întregi. Nu doar că hectare întregi de arbori au fost mistuiți, ci întreaga flora și faună au fost distruse.

Primele estimări arată că cele două incendii de vegetație uscată care s-au extins rapid la suprafața forestieră din Breaza și Pietroasele au afectat zeci de hectare de pădure. Proporțiile dezastrului vor fi cunoscute însă abia după pornirea vegetației, când se va vedea clar câți arbori au fost afectați.

“Direcția Silvică a avut afectată undeva la 39 ha suprafața cu pin, plus circa 10 -12 ha din pădurea de foioase. Dar, problema nu este la foioase, ci la pădurea de rășinoase. Incendiu nu a a fectat doar litiera, adică frunzele, turba formată pe pământ, a fost afectat și coronamentul aproape pe toată suprafața, conform estimărilor undeva la vreo 30 ha, dar urmează la pornirea vegetației să vedem dacă a fost afectată întreaga suprafață”, a declarat, la Focus Tv, directorul Direcției Silvice Buzău, Constantin Moiseanu.

Nu doar arborii au avut de suferit, ci și animalele care trăiau în pădure. Specialiștii spun că vor dura ani până când zona va fi repopulate. Ba chiar, există riscul ca unele specii să nu mai fie întâlnite niciodată în zona Istrița.

“În zona aceasta erau fazani și alte păsări, acum acolo nu mai au unde să își facă un cuib, nu mai pot să facă absolut nimic. Erau și iepuri, toată fauna a fost eliminată. Pe lângă faptul că nici nu au avut timp să fugă la incendiul care a fost acolo, cred că au ars de vii. În zona aceea, cel puțin 2-3 ani o să dureze până la repopulare cu speciile de faună. Dar, dacă au fost specii endemice tipice pentru zona Dealul Istrița și au fost distruse, s-ar putea să nu se mai recupereze niciodată.”

Între timp, toți copacii distruși vor fi scoși din pădure, pentru a fi înlocuiți cu puieți. Însă, locul pinilor va fi luat de alte specii. Direcția Silvică a decis ca în locul pădurii de conifere să înființeze pădure de foioase, mult mai rezistentă.

“Nu vom mai interveni sub nicio formă cu pin acolo pentru că incendiul s-a repetat. A mai fost în urmpă cu 2 ani. Trebuie să luăm măsurile în consecință. O să intervenim cu specii tipice de gorun, mojdrean. De altfel, pinul nu prea e în zona lui acolo, el a fost introdus ca specie dar nu sunt păduri tipice pentru zona aceea. A fost plantat înainte de 1989 când se ținea cont de alte criterii.”

Incendiile din zona Istrița au afectat inclusiv arii protejate, motiv pentru care a fost întocmit și dosar penal după dezastrul de săptămânile trecute.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian