Actualitate

Formula care îți ține corpul hidratat în zilele toride. Calculează singur!

Sursă foto: IMPACT.ro

Hidratarea este vitală, iar, în aceste zile caniculare, consumul de lichide trebuie să fie și mai mare decât în zilele obișnuite. Medicii avertizează că, pe timp de caniculă și disconfort termic, deficitul de apă sau o deshidratare poate avea efecte imediate și grave pentru sănătate, de la dureri de cap până la tromboze sau AVC-uri. Pentru a evita aceste probleme, Dr. Loti Popescu, coordonator al Departamentului de Promovare a Sănătății și Educație pentru Sănătate din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Buzău) a explicat la Focus News care este consumul zilnic corect de apă.

În primul rând este important de știut că formula de 2 litri de lichide pe zi nu se aplicătuturor persoanelor, ci doar celor care au o greutate de 60 de kilograme. Asta pentru că, a explicat medicul specialist în sănătate publică, consumul de lichide se calculează în funcție de greutatea fiecărui individ.

Există o formulă de calcul foarte simplă care ne ajută să aflăm cantitatea corectă de lichide pe care trebuie să o bem în zilele obișnuite, iar când afară este caniculă este recomandat să mai adăugăm cel puțin jumătate de litru de apă.

”Acești doi litri de apă fac referire la o persoană de 60 de kilograme. Dar, cantitatea corectă se calculează după următoarea formulă. Înmulțim greutatea fiecărei persoane cu 33 și apoi punem virgula corespunzătoare  și vedem ce cantitate avem de băut. Dar în perioada caniculară mai adăugam cel puțin jumătate de litru de apă sau chiar un litru pentru că transpirăm foarte mult”, a explicat dr. Loti Popescu, la Focus TV.

Cu alte cuvinte, aplicând formula, rezultă diferențe de până la doi litri între consumul de apă pentru două persoane cu greutate diferită. Iată un simplu exemplu:

  • o persoana de 70kg are nevoie de minim 70×33 = 2.310ml apă /zi adică 2,3l (în zilele normale) și până la 3,3 l ( în zilele caniculare)
  • o persoana de 100kg are nevoie de cel puțin 4,3l de apă /zi, în zilele caniculare.