Actualitate

Semnal de alarmă tras de primarii de municipii. Constantin Toma: ”Constructorii ne amenință că vor rezilia contractele”

Sunt întârzieri mari în ceea ce privește plata banilor pe proiecte europene, care sunt redirecționați primăriilor de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Suma restantă s-ar ridica, la nivel național, la peste 800 de milioane de euro numai în ceea ce privește proiectele aflate în derulate în municipiile din toată țara. Situația a fost discutată ieri, în ședința Asociației Municipiilor din România.

Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, care este președintele executiv al AMR, a arătat că multe orașe din țară au deja probleme cu firmele ce execută lucrări, care amenință că își vor retrage utilajele din cauza întârzierilor.

“Am fost însărcinat de colegi, primarii de municipii din România, să ridic la această întâlnire problema datoriilor pe care Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene le are pe proiectele finanțate din fonduri europene. Sunt întârzieri foarte mari, de peste 800 de milioane de euro, care ne pun în pericol. Constructorii, deja, ne fac facturi de întârziere şi ne amenință că vor rezilia contractele, dacă nu vor fi plătiți, pe bună dreptate “, a declarat primarul Constantin Toma.

Președintele AMR, Emil Boc, primar al municipiului Cluj-Napoca, a arătat că problema a fost deja discutată cu reprezentanții Guvernului, de la care s-a obținut promisiunea achitării restanțelor până la 1 septembrie.

“E corect să spunem că domnul ministru Câciu a fost foarte receptiv pe această temă şi ne-a dat asigurări că până la 1 septembrie facturile restante vor fi achitate şi, evident, va face un mecanism mult mai rapid de achitare a acestor facturi. Deci, avem, deja, un orizont de timp cu care putem vorbi cu constructorii. Riscul este următorul, constructorii ne notifică cu privire la faptul că reziliază sau ne cer penalități de întârziere, noi trebuie să dăm în judecată Guvernul că nu ne vin bani din fonduri. Avem acum un calendar previzibil, 1 septembrie, de achitare a restanțelor, ceea ce ne dă nouă o gură de oxigen în relația cu constructorii”, a spus Emil Boc, primarul liberal al Clujului.