Actualitate

FOST PRIMAR, SĂRBĂTORIT LA 101 ANI! Este unul dintre puținii veterani de război care mai poate povesti despre lagărele de concentrare din Siberia

Are o poveste de viață cutremurătoare, cu ani grei de război, cu foamete îndurată în lagărele de concentrare dar și cu momente mai liniștite, petrecute acasă, în comuna Pogdoria, acolo unde a avut doua mandate de primar. Ion Cioroiu, unul din puținii veterani de război care încă mai poate povesti istoria trăită a neamului românesc, este sărbătoritul lunii la Buzău. Fostul edil a depășit centenarul vieții.

“Secretul longevității mele, constă în faptul că toată viața mea am fost un om echilibrat, un om cu suflet pentru oamenii pe care îi iubesc”.

Colonelul (în retragere) Ion Cioroiu este veteran de război, prizonier la ruşi în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. Locuiește la Podgoria, Jideni, cum încă îi spune fostul edil care poate spune, din memorie, istoria comunei pe care a administrat-o două mandate, în anii ” 70.

Pe 5 mai, Ion Cioroiu a împlinit 101 ani, iar momentul a fost marcat de întreaga comunitate din care face parte. Într-o ședință încărcată de emoție și de amintiri cutremurătoare, cel mai în vârstă localnic al comunei Podgoria a primit titlul de Cetățean de Onoare.

”Pentru exemplu de viață, patriotism și implicare în administrația localității , am fost onorat să-i înmânez PRIMUL TITLU DE CETĂȚEAN DE ONOARE AL COMUNEI PODGORIA”, scrie pe Facebook primarul Marius Chiru.

În semn de mulțumire, Ion Cioroiu, care încă poate povesti, cu o precizie a datelor impresionantă, momentele trăite în timpul războiului dar și în perioada petrecută în lagărele de concentrare din Siberia, a recitat, din memorie, un poem scris chiar de el. În doar câteva versuri, veteranul de război a cuprins întreaga durere din anii războiului, foametea îndurată pe vremea prizonieratului, munca în minele din lagărele de concentrare și iubirea de țară.

”Tu n-ai fost ca mine-n război /Să-mi apăr credința, hotarul/ Tu n-ai fost cu mine-n tranșee /Să-mi apăr țara și neamul/ Tu n-ai auzit comandantul de lagăr/ Urlând în permanența la noi/ Amintindu-ne mereu, spunând/Voi sunteți vinovați, că ați luptat în război.” ”

Ion Cioroiu este un exemplu pentru toți militarii buzoieni, care, de câte ori au ocazia, îi arată recunoștința pentru devotamentul său față de țară. Anul trecut, militarii Diviziei 2 Infanterie „Getica” i-au adus personal un tort și tricolorul României.

” La ceas aniversar, militarii Diviziei 2 Infanterie „Getica” îi urează veteranului de război colonel (ret.) Ion Cioroiu, un adevărat reper al datoriei împlinite către ţară, al sacrificiului şi muncii de o viaţă, un trai liniştit şi puterea de a-şi duce cât mai uşor povara anilor încărcaţi de istorie, asigurându-l, totodată, de respectul şi preţuirea noastră”