Actualitate

ZIUA CU CEI MAI PUȚINI BOLNAVI COVID LA ATI! Ce spun medicii despre restul bolnavilor, cei cu alte afecțiuni

Valul trei al pandemiei dă primele semne de relaxare. De trei zile, secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă, unde sunt tratați pacienții cu forme grave de coronavirus, rămân cu paturi libere, iar astăzi, 6 mai, Buzăul înregistrează cel mai mare număr de locuri neocupate. Totuși, medicii nu pot respira ușurați. Greul nu a trecut. În continuarea, este o presiune enormă din partea bolnavilor care au rămas cu sechele din cauza infecției cu SARS-CoV-2, pacienți care nu pot respira singuri și care au nevoie de internare și supraveghere medicală. În plus, încep să crească solicitările din partea bolnavilor cronici care după aproape un an și jumătate de stat acasă cer ajutorul medicilor.

O zi care le dă speranțe medicilor care din martie anul trecut tratează pacienții infectați cu noul coronavirus. Aproape jumătate din paturile de la Anestezie și Terapie Intensivă sunt libere, iar asta, îi duce cu gândul că valul trei al pandemiei ar putea fi pe sfârșite.

La Spitalul Județean Buzău sunt ocupate astăzi doar 9 din cele 14 paturi, iar din bolnavii internați doar trei sunt intubați.

Claudiu Damian, manager Spitalul Județean Buzău

Și în unitatea suport de la Râmnicu Sărat este o perioadă liniștită, iar singurul medic specialist din ATI are de îngrijit doar 7 bolnavi.

Felicia Vasile, director medical Spitalul Râmnicu Sărat

Deși numărul confirmărilor zilnice este în ușoară scădere, iar formele cu care ajung la spital bolnavii infectați nu mai presupun internarea în secția ATI, medicii spun că perioada grea nu a trecut. Efectele relaxării din perioada Sărbătorilor Pascale dar și revenirii în școli a elevilor și dascălilor se vor vedea abia peste 10 zile. În plus, există o presiune enormă din partea pacienților post COVID.

Claudiu Damian

O altă problemă pentru medicii buzoieni o reprezintă și tratarea restul pacienților cu alte afecțiuni decât infecția cu SARS-CoV-2. De exemplu, în Spitalul Județean sunt în continuare secții pline, cum ar fi ATI non COVID unde sunt ocupate 21 din cele 26 de paturi dar și neurologia, pneumologia non COVID, secția medicală și chirurgia, chiar dacă în prezent operațiile au fost reduse la o capacitate de 60%.

Situație îngrijorătoare este și în Râmnicu Sărat unde chiar dacă o parte dintre bolnavii cronici se adresează cabinetelor din Ambulatoriu, medicii nu fac față și cer , încă o dată, redeschiderea unității medicale și pentru restul bolnavilor decât cei COVID.

Felicia Vasile

Demersul a fost reluat și de autoritățile de sănătate publică împreună cu reprezentanții Prefecturii Buzău dar deocamdată nu există un răspuns concret din partea Ministerului Sănătății care este factorul decizional.