Actualitate

(FOTO) A fost semnat contractul pentru achiziția de microbuze școlare electrice. Câte ajung în Buzău, când sunt așteptate

Vești bune pentru mii de elevi din toată țara care fac naveta: cât de curând vor fi transportați la școală și apoi acasă, de la cursuri, cu microbuze noi. Este vorba despre microbuze electrice, care vor fi achiziționate cu bani din PNRR.

Ieri, la Ministerul Educației, au fost semnate contractele de achiziție. La ceremonie a fost prezent și președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, care anunță că noile microbuze ar trebui să fie cumpărate până la sfârșitul anului. Proiectul vizează un număr de 61 de localități care vor primi microbuze electrice pentru transportul școlarilor și presupune un efort financiar consistent din partea administrației județene.

”Am semnat ieri contractul de finanțare a proiectului “Dotarea cu microbuze școlare verzi (electrice) pentru unități de învățământ preuniversitar din județul Buzău”. Proiectul este finanțat prin PNRR și din fonduri proprii ale Consiliului Județean Buzău și are ca obiectiv îmbunătățirea condițiilor de transport pentru elevi. Valoarea totală a proiectului este de 66,4 mil lei, Consiliul Județean Buzău având o contribuție de peste 36 milioane lei. Valoarea eligibilă din PNRR este de 30,2 milioane lei.

Consiliul Județean Buzău are o contribuție foarte mare din bugetul propriu pentru că acordăm o importanță deosebită educației și pentru că vrem ca toți elevii să fie în siguranță când merg la școală. Până la data de 31.12.2024 vor fi achiziționate 61 microbuze electrice de 16+1 locuri pentru 61 UAT-uri din județul Buzău”, a anunțat, într-o postare pe Facebook, Petre Emanoil Neagu.

În total, peste 1200 de localități din țară vor primi microbuze școlare electrice. Suma alocată prin PNRR pentru achiziția de microbuze electrice este mai mare decât cea prevăzută inițial, a precizat ministrul liberal al Educației, Ligia Deca.

”Ţinta estimată la momentul redactării PNRR a fost de 3.200 de microbuze, însă suma alocată a fost raportată exclusiv la costurile unui microbuz de tip 8+1 locuri. Ulterior, autorităţile publice locale au semnalat, succesiv, nevoia de microbuze mult mai mari, de cel puţin 16+1 locuri, având în vedere efectivele mari de elevi. Am susţinut constant această solicitare, în pofida dificultăţilor asociate costurilor cel puţin duble faţă de estimarea iniţială. Am făcut, aşadar, eforturi să suplimentăm cu încă 50 de milioane de euro alocarea financiară a investiţiei – de la 200 la 250 de milioane de euro, fără TVA”, a spus ministrul Educației, Ligia Deca.