Curtea bisericii de la Aluniș a devenit, joi, neîncăpătoare. Zeci de persoane au participat la Sfânta Liturghie săvârșită în biserica în piatră, ce are hramul “Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul”. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
Biserica în piatră, cu o istorie deosebită, a împlinit joi 750 de la atestarea documentară, motiv pentru care
în lăcașul de cult a fost ținută o slujbă specială. ÎPS Ciprian a fost înconjurat de un sobor de preoți.
Biserica are o însemnătate deosebită. Este unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult din țară, ce datează din anul 1274. În plus, este una dintre puținele biserici cu o vechime considerabilă în care se mai săvârșesc slujbe.
Una dintre legendele legate de lăcaș este că a fost săpată în stâncă de doi ciobani, Vlad și Simion, care-și păşteau turmele prin aceste locuri. Ciobanii ar fi fost mânați de o voce să sape în stâncă deoarece vor găsi icoana Sfintei Fecioare Maria.
Biserica are hramul „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”. Acest lăcaș și așezările rupestre de la Nucu și Bozioru sunt considerate leagănul creştinătăţii din România, fiind numite „Athosul românesc”.
Biserica rupestră din satul Aluniș, unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult creștine de pe teritoriul României, a stârnit curiozitatea și multor excursioniști buzoieni, care au filmat obiectivul turistic cu drona.
Adaugă comentarii