Actualitate

(FOTO) Buzăul, din nou sub cod galben. Ploi abundente în ultima zi a lui Cuptor, intervenții de urgență pe șosele

Luna lui Cuptor, una dintre cele mai calde din ultimii ani, se încheie cu vreme capricioasă. Sunt așteptate ploi în tot județul Buzău, pe tot parcursul zilei, dar și temperaturi modeste pentru data din calendar. Meteorologii au emis cod galben de instabilitate atmosferică, avertizarea fiind valabilă până la noapte, la ora 21:00. Ceea ce înseamnă că sunt așteptate ploi în toate zonele, pe alocuri însemnate cantitativ.

“Va fi instabilitate atmosferică local în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova și în zona montană, ce se va manifesta prin perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și pe alocuri de peste 30…40 l/mp.

 Notă: Astfel de fenomene vor fi și în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse. Vântul va avea intensificări în extremitatea de sud-vest a țării”, anunță ANM.

Ploile prognozate astăzi pot crea probleme în nordul județului, avertizează hidrologii printr-o avertizare cod galben valabilă până marți dimineață, la ora 9:00. În Buzău, vizate sunt râurile Buzău – bazin amonte S.H. Nehoiu şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Nehoiu – amonte S.H. Baniţa și Râmnicu Sărat – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior.

“Atenţionarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele: Cluj, Alba, Covasna, Buzău, Vrancea, Bacău şi Tulcea”, transmite INHGA.

A plouat torențial și în ultimele ore, iar apa s-a strâns, în unele zone, pe șosea. A fost nevoie de intervenția drumarilor pentru ca traficul rutier să nu fie afectat. Astfel de intervenții au fost necesare pe DN2E85 și pe DN1B.

Sursa foto FB/ DRDP Buzău