Actualitate

(FOTO) Cum trebuie echipată mașina pentru sezonul rece? Sfaturile lui Cosmin Crăciun, buzoianul cunoscut pentru aventurile sale extreme

Iarna este ultimul moment în care să mai amâni problemele vizibile ale mașinii, iar ca să eviți accidentele rutiere este necesar să acorzi o atenție sporită autovehiculului.

Autoturismul trebuie să fie echipat cu anvelope pentru iarnă atunci când circuli pe drumuri acoperite de polei sau ninsoare, însă asta nu e tot. Trebuie luate în considerare și alte elemente, cum ar fi bateria sau accesoriile obligatorii pe care să le ai în mașină pe toată perioada rece.

Cosmin Crăciun, buzoianul pasionat de off-road care a parcurs distanțe record cu Dusterul 4×4 Ironman, explică pe larg la Focus Tv cum trebuie să fie echipată mașina, dar și la ce trebuie să fie atenți șoferii.

Vremea rece are un efect negativ asupra duratei de viață a bateriei. În principiu, temperaturile scăzute încetinesc reacțiile chimice care au loc în interiorul bateriei, generând astfel mai puțin curent electric decât în mod obișnuit.

„Majoritatea folosim mașină 4×2, deci trebuie echipată corect. Eu consider că mașina trebuie să aibă o baterie ok din punct de vedere tehnic. Dacă este ok bateria, poate stabili doar un service autorizat. Antigelul este lichidul de răcire al autovehiculului, iar la o perioadă de timp,. concentrația se pierde. Tot un service autorizat poate spune dacă trebuie sau nu schimbat antigelul.”

Cosmin precizează că ar trebui înlocuite anvelopele atunci când adâncimea benzii de rulare atinge pragul minim de uzură, deoarece acest lucru poate reduce în mod semnificativ aderența pe șosea. Anvelopele trebuie folosite în funcție de sezonul în care ne aflăm, deoarece o anvelopă de iarnă folosită pe timp de vară își va pierde din proprietăți foarte rapid și se va uza într-un timp mult mai scurt.

„Anvelopele de iarnă nu își fac treaba doar pe gheață, pentru a circula pe drumurile publice cu 4×2, ele sunt utile și când vorbim de o temperatură rece la sol pentru că este eficientizată frânarea. Mai mult de 3 ani nu trebuie ținute anvelopele, nu contează că sunt reșapate, premium, ele își fac treaba până la un punct.”

Pasionatul de aventuri extreme spune că el nu a folosit lanțuri niciodată și că secretul pentru o deplasare fără evenimente este să adaptezi presiunea în funcție de suprafață. Însă tot el spune că adaptarea vitezei și conduita preventivă sunt principalele reguli după care trebuie să se ghideze conducătorul auto, deoarece chiar și o mașină dotată din punct de vedere tehnic poate ajunge în șanâ, șoferul pierzând controlul volanului din cauza poleiului.

Cosmin Crăciun

„Mulți nu știu sau nu vor să creadă, presiunea în anvelope este foarte importantă. La majoritatea mașinilor vorbim despre presiunea de 2 bari. Presiunea de 2, însă este prea mare pentru o suprafață cu gheață. Presiunea se face în funcție de suprafață, eu adaptez presiunea în funcție de drum.”

Mai multe reguli de circulație pe drumurile publice în cazul temperaturilor scăzute și mai multe secrete pentru buni conducători auto puteți găsi AICI.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian