Actualitate

(FOTO) Două obiecte vestimentare care i-au aparținut marelui poet Vasile Voiculescu vor fi expuse la Pârscov. Printre ele, vesta pe care a purtat-o în închisoare

Două articole vestimentare ce au aparținut celui mai mare poet născut pe meleaguri buzoiene, Vasile Voiculescu, cel care a lăsat în urmă o operă literară de mare rafinament artistic, vor fi expuse, în curând, la Casa Memorială de la Pârscov.

Este vorba despre două dintre vestele marelui poet, una fiind din lână, iar cealaltă din postav. Ambele obiecte au fost în depozitele de istorie și sunt în prezent restaurate la Muzeul Județean din Buzău. În ceea ce privește vesta din lână, există dovezi clare că a fost purtată de Vasile Voiculescu în perioada detenției, în închisorile de la Aiud și Jilava .

„Nu au mai fost expuse, nu au mai făcut parte din expoziția de bază de la Pârscov. Este vorba despre două articole vestimentare, acea vestă de lână, care a fost purtată de Vasile Voiculescu și încă o vestă din postav, ce azi au plecat din depozitele de istorie și au ajuns la restaurare la Muzeul Județean Buzău”, a declarat pentru Șansa News.ro, Daniel Costache, director al Muzeului Județean Buzău

Vesta din lână este una autentică și apare în fotografii cu marele poet. Este lucrată din fir de lână și are un adaos din pânză în partea de jos despre care se crede că a fost cusut chiar de către marele scriitor. De unde provine vesta nu se știe exact, pentru că a ajuns în patrimoniul muzeal în anii 70, iar registrele nu menționează cine a donat-o. Cert este că a fost însoțită de un certificat de autenticitate, ceea ce îi confirmă valoarea de patrimoniu.

Mai multe legende sunt asociate cu acest obiect vestimentar, una dintre ele arătând că unul dintre deținuți i-ar fi dăruit o vestă cadou poetului, fiind „încropită din te miri ce”.

Trei vocații s-au amestecat armonios în viața și personalitatea lui Vasile Voiculescu, cea literară, religioasă și medicală. Ca medic, remunerarea serviciilor sale a fost pusă pe ultimul loc, fiind numit și „medicul fără de arginți”. Ca poet, datorită versurilor cu caracter teologic, a fost numit „poetul îngerilor”. Însă, talentele sale pe care le-a armonizat cu succes nu i-au oprit pe comuniști să-l trimită în închisoare. Poetul a fost arestat în noaptea de 4 spre 5 august 1958 și condamnat la cinci ani de temniţă grea, fiind încarcerat câteva luni la Jilava și apoi la Aiud.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian