Actualitate

(FOTO) Grădina Muzicală, noul loc de poveste în care copiii pot petrece vacanța de vară. Unde se află și când își va deschide porțile

Sursa foto FB/ Oana Matache

Alei viu colorate care te ghidează pe un tărâm de poveste, printre instrumente muzicale și mesaje motivaționale. Așa arată, de câteva zile, curtea Școlii Gimnaziale nr. 11.

Conducerea școlii a decis, recent, să schimbe la față curtea instituției de învățământ pentru a-i putea atrage pe copii și pentru a-i convinge să petreacă timp  de calitate în aer liber, și nu în fața calculatorului sau a telefonului. Alături de părinți, au atras fonduri de la diverși sponsori dar și de la bugetul local, astfel că în câteva luni lucrările au fost gata.

Trotuarele gri au fost înlocuite cu alei colorate amenajate din dopuri de plastic, unde din loc în loc te întâmpină diverse instrumente muzicale. Amenajarea s-a încheiat astfel că tărâmul de poveste de la Școala nr 11 se pregătește să își deschidă porțile pentru toți copiii.

„Așa cum am gândit, proiectul acesta chiar reușește să aducă starea de bine în cotidianul activităților care se desfășoară. Vrem să aducem starea de bine, să se simtă copiii bine, să vină cu plăcere la școală, chiar și în perioada aceasta a vacanței, în care nu toți au oportunitatea de a merge la bunici sau în tabere. Este un spațiu care le permite să-și petreacă vacanța altundeva decât în casă, în aer liber, participând la activități educative. Noi folosim altfel de resurse educaționale în aceste activități în aer liber, e un mediu mai plăcut, mai atractiv de studiu. Am vrea ca acest spațiu să fie unul dedicat jocului și ușor accesibil și din exterior, este nevoie de un astfel de spațiu în cartier. Până acum avem ecouri pozitive și sperăm să fie o oază în care copiii vor putea petrece timpul plăcut și vor socializa, pentru că este foarte important. Pentru început, noi am organizat Școala de Vară intitulată “Ne place școala chiar și vara în Grădina Muzicală”, în perioada 22 iunie – 31 august. Se vor derula activități pe tot parcursul vacanței, bineînțeles, nu zilnic. Încă lucrăm la program astfel încât să poată avea acces copiii din tot orașul ”, spune directorul adjunct al Școlii nr. 11, Veronica Grozavu.

Pe timpul vacanței, orice copil din oraș, nu doar elevii unității, poate merge în curtea colorată pentru a lua parte la diverse activități pe care le vor organiza reprezentanții școlii.

“Acest proiect propus de Școala nr 11 ne-a încântat foarte mult pentru că va oferi aceste activități de vară tuturor copiilor, adică va fi deschis comunității, nu doar copiilor înscriși la Școala 11 și, din nou, se potrivește și cu strategia noastră pe care o avem și cu programul „Școala din Parc” de a oferi activități de educație non-formală copiilor pe timpul vacanțelor în zone foarte accesibile: curți de școli, parcuri, chiar și pe stradă, și ne-am bucurat foarte mult să putem finanța acest proiect, mai ales că are și obiective sustenabile pe care noi le susținem foarte mult, încurajează copiii să petreacă mai mult timp în aer liber”, a declarat, pentru șansanews.ro, viceprimarul Oana Matache.

Din 1 iulie, Grădina Muzicală va prinde viață. Vor fi organizate ateliere de creație, ateliere de artă populară, decorațiuni obiecte din lemn, ceramică, audiții muzicale, jocuri ritmico-melodice, artă populară, ateliere de confecționare de costume și instrumente muzicale din materiale reciclabile.

“Activitățile sunt susținute de colegi din școală, sunt peste 80 de colegi care s-au implicat, avem și colegi din instituțiile partenere cu care colaborăm. Sunt activități din domeniul cultural artistic, literatură, teatru, folclor, tradiții, arte vizuale, muzică. La începutul lunii iulie vom organiza și o vânătoare de comori pentru cei mici în incinta școlii și pentru cei de gimnaziu, însoțiți de un adult, în cartier”, a adăugat directorul adjunct Veronica Grozavu.

În viitorul apropiat, astfel de proiecte ar putea fi implementate în tot orașul. După ce pereții școlilor și grădinițelor au fost pictați, atrăgând toate privirile, și curțile unităților de învățământ ar putea fi reamenajate. Până acum, pe lângă Școala nr 11, și reprezentanții Școlii nr. 15 au implementat un proiect similar, transformând curtea într-un loc atractiv și primitor.

„ Noi, primăria, am încheiat de curând contracte de management administrativ-financiar cu toți directorii școlilor și, printre cele 9 obiective pe care le-am stabilit, unul este ca toate școlile să-și valorifice curțile pe care le au prin proiecte similare cu cel de la Școala nr. 11 și Școala 15. Fiecare școală poate să vină să propună un  proiect pe care noi îl vom susține și totodată încurajăm direcțiunea școlilor să atragă și fonduri externe bugetului local pentru că este și normal acest lucru și ne ajută și pe noi, primăria, să putem finanța cât mai multe proiecte.”