Accesul la dispozitivele cu internet devine o normalitate și în școlile de la țară. Un proiect independent și-a propus să aducă tehnologia și la sat, astfel încât și elevii din mediul rural să aibă aceleași șanse ca elevii din orașe. Inițiativa vine din partea Asociației Plaiul Bâscilor, în parteneriat cu Geoparcul Ținutul Buzăului și Somaco, prin care mai multe licee care au un număr mare de cursanți vor beneficia de finanțare de peste 10.000 de euro pentru fiecare instituție în parte. La Pătârlagele, Berca, Pârscov și Scorțoasa a început deja să ajungă aparatura pentru un învățământ inteligent, iar proiectul este în plină desfășurare.
„Am beneficiat de un laborator pentru o serie de științe, biologie, geologie, fizică, geografie și chimie. Suntem bucuroși că am realizat parteneriatul, Ținutul Buzăului este cel de-al doilea Geoparc Unesco. Vorbim de microscoape performante, mobilier specific. Nu beneficiază doar liceenii, ci și cei elevii gimnaziu!”, a declara profesor Constantin Mircică.
Digitalizarea vine ca o nevoie de alfabetizare digitală și tehnologică pentru liceele din afara orașelor, devenind la fel de importantă ca alfabetizarea funcțională.
„Este o inițiativă mai amplă, sub tutela Asociației Ținutul Buzăului, din care face parte și Liceul Pătârlagele. Într-un program mai amplu de sponsorizare, susținut de Somaco, se echipează mai multe laboratoare în diverse școli. Ultimele au fost Berca, Pârscov, Scorțoasa, și unul dintre laboratoare a fost la Pătârlagele pe Plaiul Bâscilor, pentru că acolo este cel mai mare liceu dintre ele, sunt peste 800 de elevi. După certificarea UNESCO, Plaiul Bâscilor este o poartă către Ținutul Buzăului. Avem parteneriat solid cu ei, încercăm să susținem educația”, a declarat arhitectul Florin Enache.
Școlile primesc finanțare atât pentru reparații, cât și pentru dotarea cu aparatură performantă, astfel încât să nu se ajungă la discrepanțe între elevii care studiază în zonele urbane și cele rurale. Iar, în plus, liceenii sunt integrați în activitățile de pregătire a sălilor, fiind parte din procesul de creație prin care școala va deveni mai primitoare și modernă.
„Future Lab este un pachet de peste 10.000 de euro, care poate conține materiale de la parchet, vopsea sau lupe digitale, microscoape și tot felul de alte device-uri electronice care se aduc și în această zonă, privind normalitatea secolului în care trăim”, a mai spus arhitectul Florin Enache.
Adaugă comentarii