Actualitate

(FOTO) Opera brâncușiană pe care am pus-o în valoare cu…greșeli gramaticale

Pe 19 februarie s-au împlinit 147 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși. Sculptorul universal de care a auzit întreaga lume are, însă, o legătură cu Buzăul pe care nu o cunosc foarte mulți oameni, deși, în ultimii ani s-a încercat o promovare a ei. Buzăul este unul dintre puținele județe din România care au păstrat moștenire nu una, ci două opere semnate de marele Brâncuși. Mai exact este bustul din bronz al avocatului Petre Stănescu, lucrare semnată de Brâncuși, care se regăsește în Cimitirul Dumbrava din municipiul Buzău și care, împreună cu Rugăciunea, formează un ansamblu funerar.

Operele de artă au în spate o poveste de dragoste cu accente shakespeariene. Monumentul funerar a fost comandat de Eliza, fiica moșierului Seceleanu, care s-a îndrăgostit lulea de avocatul Petre Stănescu. Cei doi s-au căsătorit, dar, la numai cinci luni de la nuntă, avocatul a murit. Avea doar 31 de ani, iar moartea sa i-a sfâșiat inima celei care abia îi devenise soție. În memoria sa, văduva a ridicat un monument la mormântul din Cimitirul Dumbrava.  Ansamblul funerar a costat enorm pentru acea vreme, 7500 de lei, plătiți în aur, lui Brâncuși, la Paris.

Monumentul funerar Petre Stănescu a fost finalizat în anul 1915 de Brâncuşi, la comanda văduvei avocatului.  Ambele originale, din bronz, au fost furate, având o istorie zbuciumată. Astăzi, în CImitirul Dumbrava, mormântul fostului avocat este vegheat de două copii ale operelor lui Brâncuși. Consiliul Județean, prin Muzeul Județean, le-a pus la dispoziție, iar Primăria Buzău a amenajat locul cu panouri de informare, asigurând, totodată, paza obiectivului, inclusiv prin monitorizare video.

Un aspect care a trecut neobservat până acum este semnalat public, printr-o postare pe Facebook, de senatorul liberal Vlad Mircea Pufu. Unul dintre panourile de informare conține o sumedenie de greșeli de ortografie și punctuație. ”Să-l merităm pe Brâncuși!” este îndemnul postării prin care liberalul le cere celor au în grijă obiectivul să repare această greșeală.

”Să-l merităm pe Brâncuși! Dacă tot ați fost în pelerinaj, de ziua lui Brâncuși, la așezământul din Cimitirul Dumbrava, omagiindu-l cu poze pe Facebook, poate îi faceți o reparație morală, încă o dată, și îndreptați greșelile gramaticale din textul de prezentare de pe panou. Măcar când ne referim la el, să o facem corect! Nu de alta, dar stă acolo încă de la inaugurare (adică de vreo 3 ani) și nu se găsește niciun iubitor de artă din departamentele Primăriei și Consiliului Județean să le sesizeze. Rămânem corigenți încă la atenția pentru lucrurile mici, dar în lipsa căreia nici nu realizăm ce valoare adăugată negativă poate aduce. În concluzie, hai să-l merităm pe Brâncuși! ” scrie senatorul Vlad Mircea Pufu.