Actualitate

(FOTO) Lucrări ample pe un drum strategic din Buzău. Viaduct vechi de 40 de ani, reabilitat

Lucrări ample și extrem de necesare, în același timp, urmează să se deruleze în perioada următoare pe unul dintre cele mai importante drumuri din județul Buzău. Este vorba despre DN 10 Buzău-Brașov, drum strategic, pe traseul căruia se regăsesc numeroase puncte critice, fie din cauza alunecărilor de teren, fie a aluviunilor care cad de pe versanți pe carosabil.

Primele intervenții vor fi de stabilizare a versantului din zona Barajului Siriu, acolo unde frecvent bolovani se desprind și cad pe carosabil. De ceva vreme, pentru a-i proteja pe șoferi, au fost instituite restricții pe anumite porțiuni, unde se circulă alternativ pe un singur sens, semaforizat. Acum, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Buzău anunță noi lucrări de stabilizare a versantului de la Siriu.

“În zonele în care se produc căderi de pietre și stânci, DRDP Buzău a întreprins demersurile necesare în vederea punerii în siguranță a drumului național 10. Astfel, săptămâna viitoare, se va da ordinul de începere a lucrărilor pentru stabilizarea versantului pe sectorul de drum curprins între pozițiile kilometrice 80+660 și 80+980.”

Pe unele tronsoane, de exemplu, vor fi montate plase pentru a împiedica pietrele să mai cadă pe șosea.

“ De asemenea, specialiști din cadrul DRDP Buzău, s-au deplasat în zona Siriu, au verificat versantul și s-au căutat soluții tehnice pentru stabilizare. Astfel, au fost identificate 4 tronsoane pentru care este necesară realizarea unor sisteme de protecție a drumului național împotriva căderilor de stânci prin montarea de plasă încastrată pe versant și plase de retenție pe o lungime totală de peste 500 de metri liniari. Pentru aceste 4 tronsoane, în perioada următoare, se vor întreprinde analize detaliate geologice și tehnice premergătoare lucrărilor din teren.”

Foto Fb/ DRDP Buzău

Un alt proiect important vizează reabilitarea Viaductului Grămăticu. Cu o vechime de 40 de ani, viaductul respectiv are nevoie de intervenții atât la partea carosabilă, cât și la bază.

Foto Fb/ DRDP Buzău

Un proiect ce cuprinde toate lucrările necesare a fost întocmit, urmând să fie scos la licitație pentru desemnarea constructorului.

“În perioada imediat următoare DRDP Buzău va scoate la licitație proiectul de lucrări de intervenție la infrastructură, suprastructură, rampe de acces, racordări cu terasamentele și lucrări în albie pentru Viaductul Grămăticu, situat pe DN 10, poziția kilometrică 90+265 în localitatea Lunca Jariștei. Valoarea proiectului este de 12,9 milioane lei cu TVA, iar perioada de execuție va fi de 12 luni, de la ordinul de începere a lucrărilor. Extrem de important, mai ales pentru tranzitul de vehicule grele, Viaductul Grămăticu a fost construit în anul 1983, are o lungine de 168,30 metri, cu parte carosabilă de 8 metri și a fost încadrat în starea tehnică IV. “