Actualitate

(FOTO) Plimbări cu caleașca ori cu trenulețul, adrenalină și senzații tari pe pistele de bob. Traseele care vor fi puse la dispoziția turiștilor

Sursa foto adevarul.ro

 Județul Buzău are un potential turistic ridicat, însă, prea puțin valorificat. Cei mai mulți turiști aleg să viziteze Vulcanii Noroioși sau Trovanții de la Ulmet și petrec cel mult un weekend în județ. Autoritățile județene vor să schimbe acest lucru și să dezvolte turismul, astfel încât numărul turiștilor să crească, la fel și cel a înnoptărilor la unitățile de cazare.

Prezent în studioul Focus TV, vicepreședintele CJ Buzău, Adrian Petre, a declarat că turismul, la fel ca infrastructura județului, se află pe lista priorităților autorităților. Strategia cuprinde dezvoltarea turismului pe două zone: Ținutul Buzăului și Sărata Monteoru. Însă, și alte zone din județ, cu potential de a atrage turiștii, sunt în vizorul autorităților. De pildă, una dintre direcții vizează valorificarea potențialului pe care îl au cele două herghelii din județ, cea de la Rușețu și cea de la Cislău. La Rușețu, planul este de a amenaja o zonă de promenadă, unde turiștii să se poată plimba cu trăsura sau călare.

“În comuna Cislău avem herghelia, căreia vrem să-i dăm o altă valoare. Iar cu Primăria Rușețu, pe fonduri europene, vom depune un proiect prin care vrem ca Herghelia Rușețu să aibă o zonă de promenadă, de la herghelie până la vechea piață și târgul din Rușețu, să fie o zonă de promenadă pentru a veni turiștii și a se plimba cu  caleașca cu caii, să călărească,  copiii să învețe să călărească și alte diferite aspecte care țin de recreere.”

Dealurile din zona Monteoru-Ciolanu vor putea fi străbătute și admirate dintr-un trenuleț, care va circula pe două trasee.

“Noi am achiziționat un trenuleț pe roți care să plimbe turiștii care vin la Monteoru. Vom merge și în afara stațiunii, vom avea două trasee: unul către Mănăstirea Ciolanu și unul până la cramele din zona Fințești –Năeni, avem biserica dintr-o piatră de la Năeni, avem Satul Dacic, apoi venim la Breaza, cu releul de la Pietroasele, care este pe raza comunei Breaza și la chilia lui Ambrozie, avem Stațiunea de Cercetare la Pietroasele, cu acele căsuțe în butoaie, plus Cloșca cu puii de aur, apoi venim la Gura Sărății, unde este un muzeu construit într-o școală dezafectată, Primăria Merei împreună cu un ONG au făcut un mini muzeu și, apoi, Stațiunea Sărata Monteoru. Un alt traseu al trenulețului va fi către Mănăstirea Ciolanu. Plus că putem închiria un autobuz sau microbuz, în funcție de cerere, pentru a duce turiștii către Vulcanii Noroioși.  Trebuie să creem trasee pentru turiști.”

Iar în zona de munte, la Brăești și Lopătari, amatorii de senzații tari vor fi așteptați cu o pistă de bob. Vor avea parte de distracție fără a mai parcurge distanțe lungi până în Harghita sau Brașov, unde există astfel de oportunități.

“În Ținutul Buzăului, vrem ca turiștii care ajung, de pildă, la Vulcanii Noroioși, să aleagă și alte zone, pentru că au ce vedea, la distanță foarte mica. Ne dorim să apară și pensiuni, ca atunci când vine cineva în județul Buzău să stea mai multe zile, nu doar să vină pentru o zi. Avem la Brăești un proiect prin care vrem să construim un bob de vară-iarnă care va fi o atracție atât pentru copii, cât și pentru adulți. Suntem în proces de finanțare pe fonduri europene ca în comuna Brăești, la limită cu comuna Lopătari, să avem această pistă.  Plus că în Asociația Ținutul Buzăului o să intre și comuna Siriu pentru că acolo avem lacul de acumulare, cascada Cașoca, apoi Gura Teghii cu tradițiile lor de la înțărcatul oilor, cu Varlaamul, cu toate pensiunile”, a declarat Adrian Petre, la Focus Tv.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian