Gropile de gunoi ilegale, la tot pasul în județul Buzău. Dacă săptămâna trecută au fost găsite mormane de gunoaie de tot felul în 3 sate din Smeeni, zilele trecute scenariul s-a repetat la Pârscov. Aici, un teren din localitate a fost transformat în rampă de deșeuri chiar de societatea care se ocupă de curățenia din comună.
Comisarii de mediu au descins la Pârscov în baza unei sesizări care arăta că în comună deșeurile reciclabile și cele menajere, strânse din gospodăriile localnicilor, ajung să zacă pe un teren din localitate. Groapa ilegală de gunoi a fost găsită imediat de reprezentanții Gărzii de Mediu, care au amendat Primăria Pârscov cu 50 000 lei.
“Comisarii din cadrul GNM CJ Buzău au verificat în data de 07.03.2023 o sesizare, cu privire la existența depozitelor ilegale de deșeuri menajere și reciclabile pe raza comunei Parscov, judetul Buzău, care se confirmă. Pentru neconformitățile constatate, în conformitate cu prevederile OUG 195 din 2005 privind protecția mediului, comisarii din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Buzău, au aplicat sancțiune contravențională – amendă UAT Parscov în valoare de 50.000 lei și au impus măsuri de salubrizare a terenurilor ocupate de depunerile necontrolate de deșeuri și transportul acestora la societăți autorizate în vederea valorificării/eliminării.”
A reieșit că terenul respectiv fusese transformat în rampă de deșeuri chiar de către societatea de salubrizare din comună. Primarul din Pârscov, Mihai Daniel, spune că suprafața respectivă fusese aleasă pentru a putea sorta deșeurile și a le scoate pe cele reciclabile, în vederea valorificării.
“Acolo este un teren cu o suprafață destul de mare, a aparținut fostului CAP și acum nu mai este folosit. Serviciul de salubrizare strânge deșeurile de la populație și acolo le sortează, pentru că omul nu le sortează de acasă cum trebuie. Așa că angajații serviciului le scot din sac acolo, dau pet-urile, cartoanele la o parte, le ambalează și le duc mai departe. Am plătit amenda. Am vorbit cu angajații serviciului de salubrizare, o să identificăm un teren de care să se poată folosi pentru a evita pe viitor astfel de probleme”, a declarat, pentru șansanews.ro, primarul Mihai Daniel.
Problema gunoaielor se dovedește greu de gestionat în comunele din județ.
În multe localități, gunoaiele sunt aruncate la întâmplare, iar acest lucru se vede clar acum, odată cu sosirea primăverii.

“Tradițional primăvara, înainte de Paște, gospodarii din comuna Movila Banului, fac o curățenie prin curți, vii, livezi, cât și în fața caselor. Numai că în ultima vreme această primenire prea mult nu ține, pentru că pungile din polietilenă, resturile de ambalaje de plastic, hârtie, peturi și doze de aluminium populează înapoi terenurile și străzile… Toți cei care ați încheiat contracte de salubritate, ați primit atât tomberoane cât și saci menajeri! În toate cele trei sate există acele tomberoane stradale unde puteți sorta deșeurile reciclabile pe categorii… și cu toate acestea, nu se ține cont, nu se sortează selectiv! Mai mult decât atât, se observă că deșeurile nici măcar nu mai ajung în tomberoane ci sunt aruncate lângă, pe jos, de parcă cineva trebuie să vină în urma noastră să le adune…”, este mesajul transmis de primarul Romică Moise.
Cum plasticul, hârtiile și alte deșeuri se regăsesc peste tot, în comună, autoritățile locale au decis să treacă la sancțiuni. Au montat camere de luat vederi pentru a-i putea identifica și sancționa pe localnicii certați cu spiritul civic.
“Vă informăm că au fost instalate camere video pentru a depista persoanele care aruncă gunoaie la întâmplare și am decis să luăm măsuri contravenționale împotriva acelor persoane care sunt descoperite! Este momentul ca împreună să oprim intoxicarea și contaminarea!
Facem apel la dumneavoastră să sesizați/reclamați orice persoană care aruncă/depozitează ilegal deșeuri.”
Adaugă comentarii