Actualitate

(FOTO) Să te ții! Întrecerea buldozerelor abia acum începe pe bune!

Oricât au sperat buzoienii că șantierele deschise în ultimii trei ani se vor închide și, încet încet, rezultatele vor lua locul nervilor și blocajelor, perspectiva nu e atât de optimistă pentru următorul an și jumătate. Nu doar că nu vor dispărea gropile și buldozerele curând, ci vor apărea șantiere noi. Pe 43 de străzi se vor săpa șanțuri pentru înlocuirea conductelor de apă și canalizare. Compania de Apă va înlocui țevile vechi, din oțel sau azbociment, într-un proiect de modernizare a rețelelor de apă potabilă și canalizare. Disconfortul se va prelungi circa un an și jumătate. Primul mare hop va fi pe Unirii unde asfaltul abia turnat trebuie spart pentru înlocuirea conductelor de apă. Primăria ar vrea încheiate lucrările la sfârșitul lunii iunie:

” Domnule Dănoiu (n.r. –Dan Florin Leonard Dănoiu, antreprenor Euskad, compania care e lider de contract), trebuie să vă luați angajamentul în fața presei din Buzău și în fața mea ca primar, că veți finaliza cât mai rapid lucrările de pe Bulevardul Unirii pentru că avem o problemă: se suprapun doua proiecte europene și acea conductă de 300 ar trebui finalizată până la finele lunii iunie. Sper că aveți forța necesară să realizați acest lucru!” i s-a adresat primarul Constantin Toma antreprenorului care va coordona lucrările, într-o conferință organizată cu prilejul semnării contractului.

De altfel, s-au purtat deja discuții pe această temă și s-a ajuns la o variantă tehnică care presupune materiale și utilaje mai scumpe, dar care vor face ca proiectul să fie gata în zona Unirii, în termenul cerut de municipalitate. În plus, s-ar putea evita spargerea, pe porțiuni mari ale bulevardului, a asfaltului abia turnat.

”Fiind urgența lucrărilor de pe Unirii, domnul Dănoiu a venit cu ideea dacă nu cumva putem să schimbăm, sa fundamentăm schimbarea soluției tehnice pe Bulevardul Unirii, din săpătură deschisă, așa cum este ea prevăzută, în foraj dirijat, mult mai puțin invaziv. Refacerea e mult mai mică a carosabilului, dar propunerea trebuie făcută în scris, împreună cu supervizorul. Dacă noi agreem de comun acord aceasta modificare, pentru aceste măsuri tehnologice pe Unirii, pentru aceasta tehnologie, sunt necesare materiale care, în general, nu sunt pe stocul furnizorilor.” a anunțat Simona Săvulescu, director al Companiei de Apă Buzău

Urgența, în cazul bulevardului Unirii, este data de faptul că asfaltul trebuie să fie turnat la loc până la finele lunii iunie când se va închide proiectul de reabilitare a acestei artere. Constructorul anunță că are, în acest moment, doar zece muncitori, dar că va face angajări atât cât e necesar ca să onoreze contractual. De lucrări se ocupă o asociere de trei firme care va da în subantrepriză o parte din intervenții, inclusiv unor firme din Buzău.

”Realist vorbind, eu zic ca prin iunie putem începe.Trebuie aduse materialele, trebuiesc plasate comenzi, noi încercăm sa găsim soluții optime.” a anunțat, în aceeași conferință, Dan Florin Leonard Dănoiu, executantul lucrărilor.

Până când lucrările vor fi gata, disconfortul pentru populație va fi unul sporit. În cartierul Dorobanți, unde conducta de canalizare trebuie înlocuită, repezentanții municipalității anticipează blocaje mai mari în trafic decât cele generate până acum de lucrările de pe Unirii și din centrul orașului. La final, apa care ajunge la robinete ar trebui să fie mai pură, dar și mai ieftină.

” Eu le cer scuze anticipat buzoienilor , mai ales ca lucrările de canalizare din Dorobanti se fac pe conductă magistrală, chiar pe mijlocul străzii. O sa fie blocaje mai mari și decât au fost în Unirii și în centrul Buzăului, pentru încă un an jumătate. Sunt lucrările necesare, deși toți pun problema ca avem prețul cel mai mare al apei, dar acum ne-au depășit Galați și Brăila, Iași e la un bănuț în spate…Prin investiții, facem condiții ca, din ianuarie 2026 să schimbăm în prețurile la apă și apă uzată.” a mai adăugat edilul-șef .

Contractul semnat luni face parte dintr-un proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Buzău, finanțat de Uniunea Europeană.