Actualitate

(FOTO) Șantierele, sursă sigură de poluare. Comisarii de mediu au găsit dezastru pe teren

Amenzi consistente aplicate de comisarii Gărzii de Mediu în urma unor controale efectuate pe șantierele din județ. În multe cazuri, echipele de control au descoperit un adevărat dezastru pe șantier. Dar, principala problemă depistată a fost aceea că firmele care derulează lucrările respective nu și-au luat toate măsurile necesare pentru a se asigura că mediul înconjurător nu este afectat de praf și diverse materiale folosite.

Controalele pe șantierele din județ au avut loc în prima săptămână a lunii aprilie. Comisarii au descins, în principal, în zone în care aparatele de măsurare a calității aerului au arătat depășiri ale unor indicatori de calitate.

“În perioada 28.03-08.04.2022, conform controlului tematic impus de Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu cu privire la efectuarea de inspecții la organizările de șantier pentru construcțiile amplasate în localități, în special în localitățile unde au fost înregistrate creșteri ale valorilor indicatorilor de calitate a aerului la stațiile RNMCA, in vederea respectării legislației de mediu, GNM CJ Buzău a verificat activitatea desfășurată în patru organizări de șantier amplasate în municipiul Buzău, cât și a UAT-urilor limitrofe”, se arată într-un comunicat al Gărzii de Mediu Buzău.

Când au ajuns pe șantierele din aceste zone, echipele de control au descoperit nereguli grave, motiv pentru care au aplicat sancțiuni de zeci de mii de lei.

Cei mai mulți constructori amendați nu au luat toate măsurile necesare în vederea limitării emisiilor de poluanți în atmosferă. Astfel de probleme au fost găsite pe șantierul deschis pe DJ 203 K, la Vadu Pașii, dar și în municipiul Buzău, pe strada Colonel Buzoianu, pe șantierul deschis pe terenul unde s-a aflat fostul sediu al Poliției Locale, dar și pe șantierul de la Spitalul Județean Buzău, unde se lucrează la modernizarea Unității de Primire Urgențe.

“În urma inspecțiilor efectuate, au fost sancționate contravențional reprezentanții societăților, întrucât s-a constatat că titularii de activitate nu au luat toate măsurile ce se impun în vederea limitării emisiilor de poluanți în atmosferă. Au fost aplicate patru amenzi contravenționale în valoare totală de 60.000 lei, pentru nerespectarea art. 59, alin (1) din Legea 104/2011 privind calitatea aerului înconjurator cu toate completările și modificările ulterioare, conform prevederilor art. 79, alin (2), lit b), cât și pentru nerespectarea prevederilor OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor. Au fost impuse măsuri de supraveghere și limitare a emisiilor de pulberi în atmosferă, prin umectarea căilor de acces interioare cât și/sau aplicarea perdelelor de protectie.”