Actualitate Șansa de Nehoiu

(FOTO) Satul din Buzău unde copiii nu se mai joacă de frica urșilor. Alertele din cauza sălbăticiunilor, una după alta

Este din nou alertă la Nehoiu, unde ursul a cărui prezență a fost semnalată și ieri în satul Gura Cătiașului a ajuns din nou în mijlocul așezării umane.

Este pentru a doua oară în ultimele 24 de ore când sălbăticiunea e văzută în sat ziua în amiaza-mare. Localnicii din Nehoiu au primit și azi mesaje RO-ALERT prin care sunt sfătuiți să evite deplasările și să nu-și părăsească locuințele, din cauză că prezența ursului a fost semnalată din nou.

Potrivit autorităților, este vorba despre o ursoaică însoțită de doi pui. Ieri, autoritățile s-au mobilizarea pentru alungarea animalelor în pădure, dar acestea fugiseră deja. Sălbăticiunea, o ursoaică însoțită de puii ei, a fost luată prin surprindere când s-a întâlnit pe drum cu o femeie care era însoțită de doi copii mici, s-a speriat și a luat-o la fugă. Astăzi s-a întâlnit cu aceeași femeie, dar reacția ursoaicei a fost alta.

“Astăzi, aceeași vecină care a sunat ieri la 112 s-a întâlnit cu ursul. Mi-a spus că s-a ridicat ursul în două picioare în fața ei, așa că a sunat iar la 112.”, spune Bianca, o tânără din satul Gura Cătiașului.

Localnicii sunt îngroziți și spun că se tem să mai iasă din case.

“De foarte mult timp vine ursul la noi, iese în drum. Eu stau în ultima casă din sat, nu am vecini, nu am drum să ajung cu mașina până în poartă, trebuie să urc o pantă destul de mare pe jos, ne e frică să mai mergem pe jos. Aseară, mama a venit cu jandarmii acasă, au adus-o ei. Satul nostru este înconjurat de pădure. Sunt vreo 30-40 de case și sunt foarte mulți copii mici. Stăteau pe drum de la ora 15:00 până seara la 20:00, singuri, acum nu, stau în case. Când eram eu mică, mergeam singură în pădure, nu erau probleme ca acum. Acum vin urșii mereu, au atacat și animalele localnicilor.”

Astăzi, autoritățile locale, jandarmii și vânătorii sunt din nou la fața locului. Au organizat o goană pentru îndepărtarea urșilor din apropierea satului. Potrivit viceprimarului Gheorghe Gavriloiu, ursul care ar fi fost văzut astăzi ar fi unul din puii ursoaicei care ar fi rămas în urma mamei lui.

Pe de altă parte, Gura Cătiașului nu este singurul sat din Nehoiu în carea ajuns ursul în ultimele ore. Noaptea trecută, o gospodărie a unui localnic de pe Valea Nehoiului a fost călcată de urs. Sălbăticiunea a intrat în adăpostul de animale și a ucis o capră. Autoritățile cred că ar fi putea fi vorba despre același animal care terorizează și localnicii din Gura Cătiașului.

În ultimele 2 săptămâni, au fost emise 5 mesaje RO-ALERT prin care oamenii au foste atenționați cu privire la prezența unui urs în satele lor. Două mesaje, cele de ieri și astăzi, au fost emise pentru localnicii din Nehoiu, iar 3 pentru cei din Pătârlagele.