Ministerul Sănătății recomandă populației, în această perioadă, să ridice comprimatele de iodură de potasiu care au fost distribuite în farmacii. Vizați de campania de informare a Ministerului Sănătății sunt românii cu vârste între 0 și 40 de ani, în cazul cărora se administrează acest medicament, numai la recomandarea autorităților și doar în cazul unui accident nuclear.
Buzoienii nu s-au îngrămădit până acum să intre în posesia unei prescripții și, implicit, a comprimatelor. Potrivit medicului Carmen Scântei de la Direcția de Sănătate Publică Buzău, din cele peste 600 de mii de comprimate repartizate județului de Ministerul Sănătății au fost ridicate până acum doar 30 de pastile.
”Buzăul a primit prin Ministerul Sănătății 609.000 comprimate de iodură de potasiu. Până la această dată nu s-a reușit să se distribuie decât un număr de 30 de comprimate unui număr de 19 pacienți. O explicație ar fi că nu se adresează categoriei de pacienți care solicită cel mai frecvent servicii medicale. Sau o altă explicație ar putea fi că e perioada de concedii, iar lumea nu se gândește la astfel de probleme”, a declarat dr. Carmen Scântei pentru Sansa News.
În multe orașe din țară, populația a intrat în panică după anunțul Ministerului Sănătății, mai ales în contextul unor zvonuri alarmiste apărute după ce 3 senzori de radiații au fost avariați în urma unui nou bombardament rusesc asupra centralei Zaporojie din Ucraina. În multe cabinete din țară, activitatea medicilor de familie a fost blocată.
„Nu poți să pronunți cuvântul „urgent” iodură de potasiu când de două zile suntem speriați în legătură cu ce se întâmplă la Zaporojie la centrala nucleară. Au început să sune telefoanele tuturor medicilor de familie din țară să ceară pastilele de iodură de potasiu. Ăsta a fost mesajul pe care l-a înțeles toată populația, că acum, urgent, trebuie să meargă la medicul de familie să ia pastilele, ba unii au înțeles că trebuie să le și înghită”, a declarat președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, dr. Raluca Zoițanu.
La țară situația e diferită. Dragoș Gavrilă, medic de familie într-o comună din județul Buzău explică de ce până acum nu a eliberat nici o rețetă.
Clip dragoș 9
Medicii avertizează că iodura de potasiu nu se administrează profilactic, ci numai la recomandarea autorităților.
”După ce pacienții ridică aceste comprimate de la farmacie, le păstrează. Atunci când prin RO-ALERT se prezintă informația că există risc pentru anumite radiații, atunci se și consiliază, tot prin aceste mesaje, că pot înghiți pastilele respective, conform prescripției medicale”, a explicat dr. Carmen Scântei.
La nivelul întregii țări sunt peste 2000 de farmacii din care pot fi ridicate tabletele de iodură de potasiu. Lista farmaciilor din județul Buzău unde se găsește iodură de potasiu poate fi găsită AICI.
Adaugă comentarii