Actualitate

(FOTO) Taberele Poiana Pinului și Arbănași, două comori ale Buzăului, ruine din cauza nepăsării

Verdeață cât vezi cu ochii, aer curat, răcoare și liniște. Este tot ce a mai rămas din cele două tabere școlare de la Buzău. Niciun copil nu a mai ajuns la Poiana Pinului din 2020, iar la Arbănași taberele au fost suspendate de patru ani. Acum, în locul chiotelor de bucurie ale sutelor de copii care veneau în vacanță la Buzău domnește liniștea. O liniște apăsătoare care pentru cei care au rămas să îngrijească, cât se poate, de cele două tabere, a ajuns să doară.

”Erau copii foarte mulți, era foarte frumos. Era activitate. Se lucra de dimineață până seara. Ne-am dori să avem copii… Nu era niciodată așa liniște”, ne-a spus cu lacrimi în ochi Mihaela Mihai, fosta bucătăreasă devenită, de nevoie, administrator și paznicul taberei de la Poiana Pinului.

Același peisaj sinistru domină acum și la Tabăra Arbănași. Uși cu lacătul pe ele, clădiri care se degradează în fiecare zi, iar în interior liniștea înfiorătoare este spartă doar scârțâitul parchetului.

Și totuși, Arbănași rămâne un loc de o frumusețe aparte pentru care cei care știu să facă turism ar plăti sume importante pentru a petrece cel puțin un sejur aici. Locul aflat la o altitudine de 400 m și înconjurat de păduri de foioase este o oază de răcoare  în aceste zile caniculare.

Cu toate acestea, de patru ani nimeni nu a făcut niciun pas pentru ca taberele școlare să prindă din nou viață, iar mii de copii din Buzău nu știu ce înseamnă o vacanță, în timp ce alții plătesc peste 1.500 de lei pentru o tabără privată.

Despre nepăsarea care distruge, în fiecare zi, două comori ale Buzăului, într-un reportaj special, difuzat astăzi la Focus News. Cum arată cele două tabere școlare, cum fosta bucătăreasă a ajuns administratorul taberei peste noapte și mai ales ce spun responsabilii din cadrul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Buzău despre posibilitatea redeschiderii taberelor veți afla astăzi, începând cu ora 17.00, la Focus TV.