Pasiunea pentru calcule, dorința de a deveni din ce în ce mai bun și de a-și demonstra abilitățile incredibile în aritmetică mentală, l-au adus, pentru al doilea an consecutiv, pe podium, pe Justin Ungureanu, elevul din Stâlpu înzestrat cu un talent uriaș, despre care șansanews.ro a scris AICI. Anul acesta, tânărul a mai urcat o treaptă, apropiindu-se de aurul pe care îl merită din plin.
Pentru Justin Ungureanu, elevul care reușea să uimească anul trecut, când a obținut locul 3 la Olimpiada de Aritmetică Mentală, anul 2024 va fi unul de neuitat. În vara în care a trăit emoția absolvirii clasei a IV-a, a reușit un rezultat uriaș: o medalie de argint la competiția care a strâns peste 660 de participanți din întreaga țară. Justin s-a pregătit intens, luni bune, atât față în față cu profesorul său, cât și acasă, singur. A făcut calcule peste calcule, operații complexe cu mai mulți termeni, într-un timp foarte scurt, totul folosindu-se doar de mintea sa sclipitoare, fără creion și hârtie, sau fără ajutorul unui calculator.
“Am început pregătirea din timp, undeva imediat după Paște. Ne-am întâlnit o dată pe săptămână, plus ce a lucrat acasă în fiecare zi. El acum a terminat clasa a IV-a, urmează o nouă etapă importantă și la școală, dar el simte că poate și își dorește să continue cu aritmetica mentală, e o pasiune foarte mare, are ambiție, are gustul competiției și îi este ușor pentru că îi face plăcere, îl hrănește, se simte capabil. Nu a putut participa la modulul de înmulțire, noi l-am finalizat chiar înainte de olimpadă. Dar, acum poate face înmulțiri foarte avansate, atât pe abac cât și mental, e foarte sigur pe el, face calcule cu ușurință“, explică
Mădălina Horneț, profesorul care îl pregătește pe Justin.
Olimpiada Națională de Aritmetică Mentală, (Olimpiadă Internațională de anul trecut, când au participat și tineri din Bulgaria), cel mai mare eveniment educațional din Sud-Estul Europei, care are ca scop promovarea și dezvoltarea abilităților de calcul mental în rândul copiilor, s-a desfășurat la finele săptămânii trecute. Peste 660 de mici matematicieni s-au strâns în Capitală, printre ei și Justin, dar și alți doi copii din Buzău. A fost o competiție extrem de dificilă, nu doar pentru cei 2 copii aflați la prima participare la o astfel de competiție, ci și pentru Justin. Însă, fiecare din ei s-a descurcat de minune. Iar Justin s-a remarcat din nou, de data aceasta ajungând pe a doua treaptă a podiumului.
“Anul acesta am participat cu 3 copii din Buzău, Iustin și alți doi copii de 8 ani. A fost a fost o etapă grea, mai ales pentru cei doi copilași prezenți pentru prima data la olimpiadă, pentru că la modulul 2 au fost punctajele foarte, foarte mari și a fost și dificultate destul de mare, plus că s-a cunoscut cumva partea aceasta emoțională. Un băiețel dintre cei doi care au participat la modulul 2 chiar s-a apropiat foarte mult, a fost la 15 puncte diferență de ultimul loc și mai avea foarte puțin, dar n-a fost să fie anul acesta. Iustin și-a doborât, să zic așa, propriul record. Dacă anul trecut s-a clasat pe locul trei, anul acesta s-a întors cu locul doi la categoria sa, o categorie mult mai grea pentru că anul trecut a avut doar calcule directe, iar acum a avut adunări și scăderi cu trecere peste ordin și a fost destul de greu.”
A fost o ediție cu foarte mulți participanți, dar și cu un grad de dificultate crescut. Însă, Justin, ambițios și dornic să își depășească rezultatul de anul trecut, a reușit să obțină ceea ce și-a propus. A știut să își gestioneze emoțiile, care nu au fost deloc puține, s-a concentrat foarte bine, astfel că la premiere a fost, din nou, printre cei mai buni.
“A avut emoții și chiar era puțin dezamăgit după examen, și mama lui îmi spunea că în drum spre casă era foarte dezamăgit, că nu crede că o să se întoarcă cu nici un premiu, că a fost foarte greu și cumva a fost o încărcătură destul de mare, a plecat de data aceasta la drum și cu așteptări, pentru că își dorea să fie și mai bun sau cel puțin la fel ca ca anul trecut. Dar, în momentul când a fost premierea, când și-a auzit numele la locul doi, s-a lăsat pe scaun, pur și simplu a făcut ochii mari, a fost foarte uimit și el de rezultatele obținute, dar a fost foarte greu și au fost mulți copilași care pur și simplu nu au putut să se ridice conform așteptărilor, pentru că a fost destul de greu.”
Atât Justin, cât și cei doi colegi ai săi, sunt deciși să continue studiul cifrelor, astfel încât să ajungă cât mai sus și să arate că, pentru ei, operațiile matematice complexe sunt mult mai ușor de realizat în minte, decât cu un creion și o foaie de hârtie.
Adaugă comentarii