Actualitate Tineri pentru România

Se poate lua la trântă cu calculatorul! Elev din Buzău, pe podium la Olimpiada Internațională de Aritmetică Mentală

Are doar 10 ani, o minte sclipitoare, un talent uriaș, dar și multă pasiune și ambiție. Cu alte cuvinte, toate atuurile pentru a deveni unul dintre cei mai mari matematicieni din țară și din lume, un adevărat campion. Primul pas l-a făcut deja, zilele trecute, când a urcat pe podium în cadrul Olimpiadei Internaționale de Aritmetică Mentală. Vorbim despre Justin Ungureanu, un tânăr campion din Stâlpu, pentru care calculele matematice nu reprezintă deloc o problemă, dimpotrivă, cea mai mare pasiune. Adunările sau scăderile unor numere chiar cu 3 cifre, fără creion și hârtie, și asta contratimp, sunt floare la ureche pentru Justin.

Tânărul matematician este pasionat de cifre de mic. Părinții săi, mama educatoare și tatăl preot, s-au preocupat de educația lui, i-au insuflat pasiunea pentru învățat, au lucrat împreună și au reușit să îl facă să învețe din plăcere. Nu a început cu studiul intens al matematicii, ci inițial a urmat cursuri de dans sportiv. Iar de curând, văzând cât de mult îi place matematica, părinții au decis să îl înscrie la cursuri speciale organizate la Smarty Kids, un centru de dezvoltare pentru copii, de aritmetică mentală.

“A venit la centrul nostru pentru că părinții au vrut să-i arate și această oportunitate. El a făcut și dans de performanță, a avut experiența competiției, dar a venit inițial pentru că era pasionat de matematică și voia să descopere și această parte de aritmetică mentală. Și-a dat seama că se descurcă foarte bine, iar atunci când a auzit că se organizează olimpiada a spus “Da”, fără să stea pe gânduri”, spune Mădălina Horneț, profesorul care îl pregătește pe Justin.

A început pregătirile intense pentru olimpiadă, prima competiție de o asemenea anvergură la care urma să participe micul matematician.

“Ne-am pregătit aproape 2 luni, a fost o perioadă mai intensă, iar în weekend a avut loc competiția. Ne vedeam o data pe săptămână, dar lucra și individual acasă. Verificam nivelul și de fiecare data vedeam îmbunătățiri semnificative, de la o săptămână la alta am văzut diferențe chiar și de 2 minute în ceea ce privește rapiditatea cu care calcula.  Calculează din plăcere, mă uitam deseori la el când ne antrenam și vedeam pe fața lui plăcerea, dar are și un talent uriaș, probele la astfel de competiții nu sunt deloc ușoare.”

Sâmbătă, 24 iunie, a fost ziua cea mare pentru Justin. A ajuns la competiția la care au luat parte peste 500 de copii. Fără emoții, stăpân pe sine, conștient de ceea ce poate face și dornic de a-și testa limitele, buzoianul de 10 ani a demonstrat că este un copil extrem de talentat. S-a concentrat, a calculat rapid și a trecut de probele competiției fără emoții, demonstrându-și abilitățile remarcabile.

“A fost o competiție internațională la care au luat parte copii din România și Bulgaria, peste 500 de copii, competiție organizată la București. Probele au fost foarte interesante. Prima dată au avut timp de 8 min de rezolvat adunări și scăderi, 150 de operații, unele dintre ele cu 3 termeni, dar majoritatea cu 5 termeni. Apoi, pauză de 2 min, iarăși o rundă de 8 min cu 150 exerciții, pauză de 2 min și apoi o probă decisivă în cazul în care ar fi fost la egalitate în urma celor două, 60 de exerciții în 2 minute. A reușit să rezolve mare parte din cerințe, astfel că s-a clasat pe locul 3.“

O performanță uriașă pentru un copil de 10 ani, care participă pentru prima dată la un concurs internațional de aritmetică mentală, un concurs în care viteza de gândire este cea mai importantă.

Justin a demonstrat că are talent cu carul, că dacă faci ceva cu plăcere, vei reuși. Prima medalie obținută la Olimpiada Internațională reprezintă o certitudine că Justin va ajunge departe, că are toate șansele ca în anii următori, prin muncă și exercițiu, să se întoarcă acasă cu medalia de aur de la orice competiție de anvergură.