Vor fi absolvenți sau nu? Este ceea ce se întreabă câțiva tineri de la Liceul Agricol Buzău, care, teoretic, zilele acestea ar trebui să fie declarați absolvenți de școală profesională, dar practic, nu se știe. Cinci elevi care ar trebui să termine școala profesională ar putea fi obligați să se întoarcă în bănci și să repete clasa a XI-a.
Problemele au apărut în toamna anului trecut. Profesorul Emil Moise, președinte al comisiei pentru prevenirea violenței din Liceul Agricol, la acel moment, ulterior numit directorul unității, a fost cel care a pus pe tapet situația elevilor lăsați repetenți de un anumit profesor. Era vorba de opt copii, nevoiți să repete clasa a X-a, după ce nu au reușit să treacă de corigență, rămânând repetenți.
“Erau 8 copii repetenți, 7 la o clasă, 1 la alta, în condițiile în care există o înțelegere să nu fie lăsați copiii repetenți, mai ales că la noi mare parte din copii provin din familii cu probleme, au lacune în educație ca urmare a faptului că au muncit în gospodării. N-am reușit să sun decât 5 copii, am vorbit cu ei și familiile lor, au spus că ei nici nu au știut ce li s-a întâmplat, nu le-a dat ce anume să pregătească pentru corigență, nu le-a spus în ce sală să se prezinte, nu li s-a spus că pot contesta după ce au rămas repetenți, plus că au fost jigniți tot anul școlar”, spune prof Emil Moise.
Și elevii aflați în această situație spun că profesorul care i-a lăsat corigenți, apoi repetenți, ar fi avut un comportament inadecvat la clasă, dar și că în ziua în care au susținut corigența nu i-ar fi anunțat unde anume trebuie să se prezinte și la ce oră. Iată declarația unui elev, sub protecția anonimatului:
Emil Moise, în calitate de președinte al comisiei pentru prevenirea violenței, spune că a căutat soluții pentru a-i ajuta pe acești elevi, mai ales că era vorba despre copii din familii defavorizate, cu risc de abandon școlar. Reprezentanții IȘJ Buzău ar fi acceptat propunerea profesorului Emil Moise de a-i reexamina pe elevi, pentru a le da posibilitatea să dovedească faptul că merită să se întoarcă în bănci, să urmeze cursurile clasei terminale, a XI-a. Ceea ce s-a și întâmplat, prin constituirea unei noi comisii, în septembrie 2023.
“Trebuia să repete clasa a X-a, au decis să nu mai vină la școală. Atunci am propus Comisiei antiviolență să îi reexaminăm, pentru a le da o șansă să revină la școală. Comisia a votat în unamimitate DA. Dar, înainte am fost la IȘJ Buzău, la dna inspector care se ocupă de problema romilor, i-am explicat ce vreau să fac, teoretic nimeni nu mai putea face nimic pentru că trecuseră cele 5 zile de contestare. Dar, eu am venit cu această inovație, cu această propunere de a-i repune în termen, cu mențiunea că avem o situație specială în care avem un abuz împotriva copiilor. Nimeni nu avea de suferit dacă puneam în aplicare în septembrie, și nu în iulie, această propunere, în contextul special în care ne aflăm. Doamna inspector a fost încântată de propunere, așa că am chemat-o la ședința comisiei antiviolență. Conducerea IȘJ și-a dat acordul, doamna a venit la ședință, toată lumea a votat da, urma să transit propunerea la directorul școlii, dar era tocmai cel care abuza copiii.”
În cele din urmă, directorul Liceului Agricol și-a dat demisia din funcție, în locul să fiind numit profesorul Emil Moise, care, în calitate de director, a reușit să treacă prin Consiliul de Administrație propunerea de reexaminare a cinci din cei opt copii. Astfel, elevii s-au întors la școală și au trecut în clasa a XI-a, finalizând zilele acestea școala profesională. Sau așa au crezut. Pentru că, pe final de an școlar, Inspectoratul Școlar a revenit și a descoperit probleme după reevaluarea elevilor, în septembrie, spune Emil Moise.
“Există o hotărâre a Consiliului de Adminstrație care a votat pentru reexaminare. Hotărârile CA sunt lege în orice instituție, nimeni nu le poate anula, decât instanța. În septembrie, s-a făcut o comisie de reexaminare cu 2 profesori examinatori, copiii au fost testați, au luat note de trecere și au continuat anul școlar. Acum sunt absolvenți de școală profesională, trebuie să își vadă de viață și să urmeze meseriile pentru care s-au pregătit. Numai că, surpriză totală, e nelegal, IȘJ se trezeste acum că ce am făcut eu este nelegal, declară că este nelegală situația elevilor. Nu am vrut să anulez ce am făcut, m-au schimbat din funcție, au dat atribuțiile doamnei director adjunct, dânsa convoacă CA, pune pe tapet problema, le spune celor din consiliu și îi convinge că este nelegal ce au votat și că în această situație copiii trebuie să repete clasa a XI-a. Consiliul de Administrație este de acord și a votat DA. Dacă ne luăm după propunerea doamnei director adjunct, copiii ar trebui să fie din nou reexaminați și să repete clasa a XI-a.”
Profesorul acuzat că ar fi jignit elevii și i-ar fi lăsat repetenți a refuzat să ofere un punct de vedere.
Pe de altă parte, oficialii IȘJ Buzău spun că situația de la Agricol ar fi mult mai complicată, fiind solicitat și un punct de vedere de la Ministerul Educației.
La rândul său, actualul director al Liceului Agricol, Alina Ștefănescu, a declarat, pentru șansanews.ro, că se încearcă sprijinirea celor 5 elevi, astfel încât ei să fie absolvenți, și în niciun caz nu se urmărește ca tinerii să rămână repetenți.
“Când am preluat atribuțiile de director am constatat că sunt mai multe neclarități în ceea ce îi privește pe cei 5 elevi. Mai exact, deși ei au participat la o sesiune specială de reexaminare și au promovat, acest lucru nu a fost trecut și în sistemul electronic. Cu alte cuvinte, cei 5 nu apăreau în sistemul informatic declarați promovați la clasa a X-a și noi îi aveam înscriși la clasa a XI-a. Am constatat această neregulă și am făcut toate demersurile pentru ca elevii să nu piardă anul școlar, ci să fie declarați promovați. Facem toate demersurile ca acești elevi să fie salvați, să fie declarați promovați, mai ales că urmează să susțină examenul de calificare nivel 3.”
Situația celor cinci elevi este, la acest moment, incertă. Este nevoie de o derogare de la minister pentru ca situația lor din clasa a X-a să fie clarificată, astfel încât tinerii să fie declarați absolvenți ai școlii profesionale.
Adaugă comentarii