Actualitate

(FOTO) Vestiții cârnați de Pleșcoi, printre produsele promovate la “Săptămâna Verde 2024”, de la Berlin

Anul acesta, la cea de-a 88-a ediție a renumitei expoziții internaționale „Săptămâna Verde 2024”, de la Berlin, reprezentanții Ministerului Agriculturii prezintă și oferă spre degustare cele mai bune produse agroalimentare tradiționale. Pe listă se află produse recunoscute la nivel national și european, deliciul turiștilor de pretutindeni. Printre vedetele standului românesc se regăsesc vestiții cârnați de Pleșcoi, produse specifice județului Buzău, realizate după rețete speciale, cunoscute de producătorii autohtoni. Cârnații de Pleșcoi au devenit, în 2019, al şaselea produs românesc cu indicaţie geografică protejată în UE.

“Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale participă la această expoziție cu un stand de informare privind politicile aplicate în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, în cadrul căruia experți din MADR promovează produsele agroalimentare românești recunoscute la nivel național și european. Vizitatorii Expoziției Internaționale ,,Săptămâna Verde” au apreciat gustul și calitatea produselor românești, atât cele atestate pe scheme de calitate națională, cât și cele recunoscute pe sisteme de calitate europene”, se arată într-o postare a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Nu doar cârnații, ci și babicul de Buzău este promovat la Berlin. Este vorba despre babicul ce ar putea deveni, anul acesta, al doilea produs buzoian cu denumire și indicație geografică protejată.

“De asemenea, printre produsele româneşti ce vor fi expuse la ediția 2024 a expoziției ”Săptămâna Verde” se vor regăsi și cele care sunt în proces de înregistrare pe un sistem de calitate european, precum: Babic de Buzău pentru dobândirea IGP.” 

Produsele tradiționale românești sunt promovate și în cadrul standului Comisiei Europene de la “Săptămâna Verde 2024”.

Evenimentul de la Berlin se desfășoară în perioada 19-28 ianuarie 2024. Expoziția reprezintă atât o platformă de afaceri, cât și un festival al tradițiilor gastronomice și folclorice cu impact mediatic de anvergură în Europa, cât și pe plan mondial. Anul trecut, peste 300.000 de vizitatori au trecut pragul expoziției, dar și 1400 de expozanți din 61 de țări.