Actualitate Agricultura acum

Pomi, încărcați de fructe! Unde se vor coace primele cireșe din Buzău

Primele fructe românești sunt așteptate cu nerăbdare însă vremea răcoroasă a amânat cu câteva săptămâni coacerea soiurilor timpurii. Acum majoritatea pomilor fructiferi abia sunt la faza de înflorire ceea ce înseamnă ca va mai dura ceva timp până când primele fructe vor fi bune de consum. Totuși, proprietarul unei livezi din Buzău se poate lăuda cu cireși încărcați de fructe despre care spune că s-ar putea coace în cel mult două săptămâni.

Cel mult 15 mai ar putea fi ziua în care cireșele de mai vor ajunge pe tarabă, iar prima recoltă din Buzău vine dintr-o livadă din Topliceni. Proprietarii sunt soții Sofian. Ioana și Claudiu au o livadă ce se întinde pe 4 hectare, iar printre zecile de soiuri de fructe se regăsesc și cireșele de mai. Sunt primele fructe care se vor coace anul acesta, aproape în același timp cu căpșunile a căror dezvoltare a fost întârziată de vremea răcoroasă.

În livada de la Topliceni, cireșii sunt încărcați de fructe, spre deosebire de alte livezi unde pomii abia au înflorit. Proprietarii spun că totul se datorează modului în care au fost îngrijiți pomii pentru că vremea le-a cauzat și lor probleme. De exemplu, anul acesta producția este mult diminuată din cauza frigului.  Însă, Claudiu a adoptat un alt mod de tăiere al pomilor care i-a ajutat să se dezvolte mai bine.

Claudiu Sofian

Cât despre producție, soții Sofian speră la cel puțin 2 tone de cireșe. Întreaga cantitate va fi vândută pe piața din Râmnicu Sărat dar și la două magazine din același oraș.

Prețul va fi unul ușor mai ridicat decât cel de anul trecut, când primele cireșe de mai au fost vândute cu 12 lei kilogramul. Anul acesta, prețul de pornire ar putea fi circa 15 lei.

Livada soților Sofian cuprinde zeci de soiuri de fructe, unele mai puțin cunoscute în România, altele care le aduc aminte de copilărie. Întreaga poveste a Ioanei și a lui Claudiu o veți putea citi într-un articol special publicat în acest weekend.